Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Pacienti čakajú na vyšetrenia aj päť mesiacov. Ministerstvo chce uzákoniť limity
Zdielať na

Pacienti čakajú na vyšetrenia aj päť mesiacov. Ministerstvo chce uzákoniť limity

BRATISLAVA / Ministerstvo zdravotníctva upraví čakacie lehoty na vyšetrenia. Pacienti by nemali čakať viac ako tri až šesť týždňov. Inak hrozia poskytovateľom zdravotnej starostlivosti sankcie. Lekárska obec sa ale pýta, kto to zaplatí a kde vezmú personál.

Pacienti sa sťažujú, že proces návštevy lekára trvá dlho. Ak potrebujú vyšetrenie u ortopéda, neurológa či očného, musia zavolať do ambulancie a objednať sa. Avšak problém je v tom, že na vyšetrenie je treba čakať dva, tri či päť mesiacov.

Ministerstvo to chce zmeniť. Postupne vraj zavedie limity čakacích lehôt na vyšetrenia pri všetkých špecializáciách. Začať chce s tými, na ktoré sa pacienti dlhodobo sťažujú najviac. Konkrétne ide o CT vyšetrenie, magnetickú rezonanciu a mamografické vyšetrenia. "Ministerstvo zdravotníctva pripravilo novelu, ktorá je aktuálne v legislatívnom procese, ktorá určí maximálnu možnú čakaciu dobu na jednotlivé vyšetrenie, respektíve dojazdový čas k lekárovi. Uvedené čakacie doby, ako napríklad vyšetrenie CT prístrojom, čo sú tri týždne, mamografom, čo je šesť týždňov a magnetickou rezonanciou, čo je päť týždňov, sú zatiaľ ilustratívne. V priebehu jesene zorganizujeme workshop, kde budeme o uvedenom diskutovať so zdravotnými poisťovňami, ako aj s odbornou obcou. Následne z toho vyjde konsenzus, ktorý bude optimálny pre daný región, aby bol realizovateľný aj v praxi," informovala Zuzana Eliášová, hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky. 

"Čo sa týka konkrétne čakacích dôb, tie sú vo všetkých regiónoch rozdielne na základe nedostatočnej prístrojovej techniky alebo nedostatok personálu," povedal Marian Kollár, prezident SLK. "Našim cieľom je aj za pomoci časovej dostupnosti prinútiť zdravotné poisťovne, aby motivovala lekárov sa presunúť do tých lokalít, kde ich potrebujú. Čiže my okrem toho, že ich potrebujeme viac na daný kraj alebo okres, my zadefinujeme aj v akom časovom rozpoložení by mali byť k dispozícii," dodal Martin Smatana, Inštitút zdravotnej politiky MZ SR. 

Analýzami odborníci zistili, že v každom okrese je dnes lekárov nedostatok. Dobrou správou ale je ,že s odstupom dlhých rokov až dnes poznajú úradníci presné počty lekárov ktorý v jednotlivých regiónoch chýbajú najviac. "Sú to lekári primárnej starostlivosti, ale tiež veľmi veľa špecialistov v oblasti psychológie, neurológie a endokrinológie,"vymenoval Martin Smatana.

To, čo je momentálne na papieri, ale v praxi pocítime oveľa neskôr. "Postupne v priebehu roka 2019 sa budú nastavovať jednotlivé parametre podľa praxe. Následne od roku 2020 bude uvedené platiť v praxi," povedala Zuzana Eliášová. "Myslím si, že ide o vážnu vec, ktorú treba prebrať s odbornou spoločnosťou a ďalej aj porovnať okolité krajiny, lebo sa mi zdá, že tie čísla ktoré mi hovoríte, sú veľmi optimistické," dodal Marián Petko, prezident ANS.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy