Oblačno
15°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Pracovali celé dni aj počas víkendu, aby odstránili škody, ktoré napáchala povodeň. Majú dobré správy
Zdielať na

Pracovali celé dni aj počas víkendu, aby odstránili škody, ktoré napáchala povodeň. Majú dobré správy

BELIANSKE TATRY/JAVOROVÁ DOLINA / Dnes je to už jedenásty deň čo z kohútikov v dedinách pod Belianskými Tatrami netečie voda. Starostovia chodia na rokovania krízového štábu so stiahnutými žalúdkami. Z dedín im totiž húfne odchádzajú turisti. Niektoré penzióny už dokonca museli aj zatvoriť.

Pokojná Javorová dolina tak ako ju nepoznáme, teraz je tu množstvo ťažkých strojov a robotníkov, ktorí sa snažia zachrániť krízovú situáciu s pitnou vodou. Ešte pred niekoľkými dňami to bola oáza pokoja, teraz je to miesto, kde sa pracuje od rána do večera. V pondelok sa na obecný úrad do Tatranskej Javoriny opäť pobrali všetci kompetentní. Bolo to už piate krízové rokovanie. A kým riaditelia a šéfovia dumali, čo ďalej, v doline sa neustále pracovalo. "Za 5 dní sa urobilo veľmi veľa, pracovalo sa od rána do večera, soboty aj nedele. Môžem povedať len toľko, že predpokladáme, že v piatok bude už pustená pitná voda," tvrdí Štefan Bukovič, investičný riaditeľ PVS.

V teréne boli bagre, vodári, vodohospodári a hlavne veľa elektrikárov. Každý mal svoju úlohu pretože do piatku chcú a tak trochu aj musia dať do prevádzky takmer pol kilometra nového vodovodného potrubia. Do dnešného dňa ale nebolo jasné, či práce nebudú musieť zastaviť. Jeden svah nedá spávat vodárom a ani vodohospodárom. Preto si pozvali si geológa a netrpezlivo čakali na to, čo povie. "Dali nám už predbežné stanovisko, ktoré je veľmi pozitívne, nemusíme zastaviť práce, nie je potrebný nijaký zásah," tvrdí Slavomír Kravčák, šéf krízového štábu.

Do normálneho života bez obmedzení by sa mali Ždiar a Tatranská Javorina dostať v piatok. A už sa naozaj nevedia dočkať, kedy toto provizórium skončí,lebo miestni žijú hlavne z turistického ruchu. A turistov je pre tento problém s vodou pomenej. "Keď idete na dovolenku a viete, že tam je nejaký problém, tak samozrejme budete premýšľať nad inou alternatívou," tvrdí starosta Ždiaru Pavol Bekeš.

Problémy vznikli pre nedávnu povodeň, takúto paseku narobila:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy