Polojasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Obkolesení ničivými plameňmi, prečkali zúrenie ohňa otec so synom
Zdielať na

Obkolesení ničivými plameňmi, prečkali zúrenie ohňa otec so synom

NEOS VOUTZAS / Počet obetí ničivých požiarov, ktoré pred pár dňami zasiahli okolie gréckych Atén stúpol už na 91. Nezvestných je stále 25 ľudí. Ako to vyzeralo priamo uprostred ničivých požiarov ukazujú najnovšie zverejnené videá, ktoré nakrútil jeden z miestnych obyvateľov

Ničivý oheň sa rýchlo blíži k domu štyridsaťdeväťročného Konstantinosa. Jeho žena s deťmi sú už dávno preč. Osemdesiatsedemročný otec ale odmietol odísť a schoval sa v pivnici. Kostantinos teda zostal s ním. Ničivú pohromu preto videl a nakrútil z neuveriteľnej blízkosti. "Nestihol som sa báť. Oheň postupoval veľmi rýchlo. To, čo sa okolo mňa dialo bolo skrátka neuveriteľné," uviedol Konstantinos Gkikas, obyvateľ Neos Voutzas.

​Kostantinos vybehol z domu a pokúsil sa zachrániť zvieratá, ktoré zostali na dvore. "Videl som dve mačiatka, schmatol som ich a hodil ich do domu. Vtedy však silný vietor zabuchol dvere. Uvedomil som si, že nemám kľúče," opísal dramatické udalosti Konstantinos. Do bezpečia sa pokúsil prebiť cez garáž aj s tretím mačiatkom, na ktoré cestou naďabil. Po celý čas pritom nakrúcal, ako rýchlo postupujú plamene smerom k nemu. "Prevrhol som na seba celé vedro vody, ktoré tu stálo. V momente som bol opäť suchý," dodal obyvateľ Neos Voutzas. Vedel, že ak sa nedostane do domu, zhorí na uhoľ. V poslednom okamihu zavolal mobilom pomocníkovi, ktorý bol v dome, aby ho vpustil dnu. "Otvoril mi dvere a ja som vrazil dnu. Tak som sa zachránil," povedal Konstantinos Gkikas.

Keď požiar uhasili, pustil sa do počítania škôd. "Tri generácie budovali túto usadlosť. Za desať minút ľahla popolom. Je to neuveriteľné. Ani vojna neprinesie toľko škody," dodal so smútkom majiteľ domu. Zo zvierat, ktoré doma chovali sa zachránili len tri mačiatka. Husy, kurence, kohúty, pes aj holuby v plameňoch zahynuli. "Holuby som našiel ukryté v pároch vo vedrách. Verili by ste tomu? Čelili tomu spoločne a spoločne aj zahynuli," povedal Konstantinos Gkikas.

Konstantinos napriek všetkému nehádže flintu do žita. Strojí sa, že usadlosť vybuduje opäť. Zoženie zvieratá. Všetko obnoví. Opakuje si pritom, že oheň nemôže zničiť to, čo on spolu so svojimi predkami vybudoval, že je skrátka silnejší, ako plamene, ktoré ho takmer pripravili o život.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy