Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Európa by potrebovala očkovaciu látku voči falošným správam a dezinformáciám, tvrdí eurokomisár
Zdielať na

Európa by potrebovala očkovaciu látku voči falošným správam a dezinformáciám, tvrdí eurokomisár

BRATISLAVA / Brusel vyzýva členské štáty, aby spoločne pristúpili k očkovaniu obyvateľov únie a pomohli vyvrátiť fámy o škodlivosti očkovania. Európska komisia už dokonca bije na poplach, pretože v Európe rastie počet chorôb, ktoré sa na starom kontinente považovali za eliminované. Výnimkou nie je ani Slovensko, kde momentálne zúri lokálna epidémia osýpok. Tento krok Bruselu preto vítajú aj naši odborníci.

"Z domu do domu sme chodili, mali sme kartičky, kontrolovala pani doktorka," hovoria obyvatelia postihnutých oblastí. "Sú obvody, kde je tá hranica nižšia ako 90 percent, tam je tá požadovaná hranica," tvrdí Daša Račková, hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva. Osýpky nie sú len problém slovenska. Minulý rok sa nimi v únii nakazilo približne 14 tisic ľudí, čo je trikrát viac ako v 2016. Dôvodmi sú klesajúca miera zaočkovanosti, nedostatočné zásoby vakcín a narastajúce obavy a nedôvera v dôsledku falošných správ. Komisia preto navrhla vytvorenie európskeho informačného portálu o očkovaní do roku 2019. Brusel chce zaviesť aj pravidelné kontroly stavu očkovania, vakcinačnú koalíciu a ďalšie.

"Mal by byť jednotný očkovací preukaz, ktorý by mal mať aj elektronickú formu. Zároveň musíme zabezpečiť, aby mal každý v únii prístup k očkovaniu," tvrdí eurokomisár pre zdravie Vytenis Andriukaitis. Šíreniu chorôb pomáha aj nejednotný systém v únii. "Riziko je najmä pri ľuďoch, ktorí často aj s rodinami cestujú a žijú počas života v rôznych krajinách. Jednak sú zmätení a jednak im chýbajú potom očkovania, lebo krajiny to robia rôzne," dodáva Vytenis Andriukaitis.

S komisiou súhlasí aj náš Úrad pre verejné zdravotníctvo, ktorý iniciatívu víta. keďže nie sme výnimkou a aj u nás stúpa nedôvera voči očkovaniu. "Je paradoxom, že práve vysoká efektivita očkovania, vedúca k vymiznutiu fatálnych ochorení, smeruje vďaka antivakcinačným aktivistom k úvahám o jeho nepotrebnosti," tvrdí Daša Račková, hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva.

Na Slovensku sa očkuje proti desiatim chorobám vrátane záškrtu, čiernemu kašľu, či spomínaným osýpkam. Boj komisie zároveň nie je ojedinelý. "Každý rok sa odborní pracovníci verejného zdravotníctva intenzívne zameriavajú na očkovanie počas jedného celého týždňa s diskusiami alebo prezentáciami zameranými na laickú verejnosť," dodáva Račková. Či epidémia osýpok zmení odmietavý postoj voči očkovaniu niektorých Slovákov je otázne. Na záver svojej tlačovej besedy si ešte eurokomisár povzdychol, že je škoda, že nemáme očkovaciu látku voči falošným správam a dezinformáciám.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy