Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Bocianie mláďa je už späť v hniezde s rodičmi
Zdielať na

Bocianie mláďa je už späť v hniezde s rodičmi

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ / Hasiči z Liptovského Mikuláša majú za sebou kuriózny zásah. Ochranárom pomáhali vrátiť späť do hniezda bocianie mláďa. Hniezdo sa nachádza na desaťmetrovej veži hasičskej zbrojnice vo Vavrišove.

Bocianiu rodinu vo Vavrišove sledujú ochranári aj široká verejnosť cez kamery už tretí rok. Približne pred mesiacom zistili, že je v hniezde slabé mláďa, ktorému hrozí uhynutie.

"My zastávame názor, že tieto procesy by mal človek len sledovať, lebo to súvisí aj so selekciou, s tým, že prežije len ten najsilnejší," vysvetlil riaditeľ správy TANAPu Pavol Majko.

Na apel verejnosti sa ale rozhodli, že v tomto prípade urobia výnimku. Vysilené bocianie mláďa preto s pomocou hasičov z hniezda odobrali. Po mesiaci kŕmenia a intenzívnej starostlivosti prišiel čas, aby sa vrátilo k rodičom a štyrom súrodencom, do hniezda na 10 metrovej veži hasičskej zbrojnice.

"Sledovali sme v kamerách, kedy súrodenci opustia hniezdo, aby tam nebolo tesno.. sme vďační hasičom, ktorí nám nikdy neodmietnu súčinnosť v takýchto akciách," dodáva Majko. Ochranári nechali bocianovi v hniezde aj niekoľko kusov kuraciaho mäsa, aby mal v najbližších dňoch dosť síl. Zvítanie s rodinou prebehlo bez problémov.

"Už začal cvičiť krídla, kurčatá zožral, takže si myslím, že sa pridá do tej partie súrodencov a rodičia ich v septembri zoberú na letovisko do Afriky," rozpráva Majko. Ochranári spravili pre mladého bociana maximum. To či druhú šancu na život využije, bude záležať od toho, či bude mať dostatok potravy.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy