Skoro jasno
26°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Osteoporóza sa začína v detstve, netreba ju podceňovať, tvrdia lekári
Zdielať na

Osteoporóza sa začína v detstve, netreba ju podceňovať, tvrdia lekári

BRATISLAVA / Každá tretia žena vo vyššom veku trpí osteoporózou, čiže rednutím kostí, ktoré môže mimoriadne skomplikovať aj následky bežného pádu v domácnosti. Osteoporózu však podľa lekárov treba považovať už za detskú chorobou, ktorá sa ale prejaví v neskoršom veku.

"Skoncentrovaním tých najlepších špecialistov, najlepšej prístrojovej techniky poskytnúť našim pacientom to najlepšie, čo dnešná moderná medicína dokáže," takto opisuje vznik nového centra riaditeľ ústavu Ladislav Kužela. "Ide hlavne o to, aby ten pacient neblúdil, aby mal možnosť byť dovyšetrovaný komplexne pod jednou strechou," vysvetľuje prednosta Ortopedickej kliniky LF UK a NÚDCH, Milan Kokavec.

"Je tu jediná detská ortopédia na Slovensku, máme aj endokrinológov, nefrológov či onkológov. Vždy deťom, keď prídu na vyšetrenie, hovoríme, že cieľom je, aby mali kosti také pevné ako má tento dinosaurus stavce. Zatiaľ to vždy fungovalo," tvrdí Ľudmila Podracká, prednostla Pediatrickej kliniky LF UK a NÚDCH. Prístroj, ktorý meria hustotu kostí sa volá denzitometer. "Tam si ľahnete a to vás ako keby vozí a fotí," opisuje detská pacientka Silvia.

V prípade detí je to však o niečo komplikovanejšie ako u dospelých. "Výsledky kostnej denzitometrie musíme prispôsobiť veku dieťaťa, na rozdiel od dospelých. A zohľadňujeme aj výšku a sexuálnu zrelosť vo veku puberty," tvrdí osteopedička Ľubica Tichá. Problémy s kosťami môžu mať rôzne príčiny - niekedy sú to vrodené metabolické ťažkosti: "Ja mám osteoporózu na chrbtici a asi pred mesiacom, pred dvoma mi praskla platnička," opisuje pacientka Silvia. "Existujú pacienti, ktorí majú vrodenú lámavosť kostí, osteogenesis imperfecta. Príklad: iba "daj mi päť" a zrazu zlomená kosť," tvrdí Kokavec.

"Ak hovoríme o osteoporóze ako o chorobe dospelých, jej korene musíme hľadať už v detskom veku, kedy úpravou životosprávy, pohybovým režimom, adekvátnym prísunom živín a vitamínu D vieme zlepšiť kostnú denzitu a vieme predchádzať osteoporóze u dospelých," vysvetľuje Tichá.

Pozrite si aj archívnu reportáž o osteoporóze:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy