Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Po šiestich dňoch v Ždiari stále nie je voda. Ťažké stroje rozhýbal pokyn ministra
Zdielať na

Po šiestich dňoch v Ždiari stále nie je voda. Ťažké stroje rozhýbal pokyn ministra

BELIANSKE TATRY / Ťažká technika z celého Slovenska mieri do Belianskych Tatier pomáhať ľudom v krízovej situácii. Už týždeň tam nemajú pitnú vodu a budú bez nej zrejme aj ten ďalší. Obyvatelia sú poriadne nazlostení a nechápu, prečo sa začalo na provizórnom riešení intenzívne pracovať až vo štvrtok ráno.

Trvalo šesť dní, kým sa do potoka Javorinka dostali ťažké stroje, aby pomohli ľuďom v dvoch dedinách. Nešťastní starostovia sa nakoniec rozhodli apelovať na najvyššie miesta, aby sa práce dostali do takého tempa, ktoré do Tatranskej Javoriny a do celej Bachledovej doliny dostane pitnú vodu čo najskôr.

Po telefonáte od ministra životného prostredia sa práce a stroje pohli. "V stredu ten pokyn ministra smeroval k tomu, aby tu došlo naozaj k dobrej koordinácii prác," povedal technicko-prevádzkový riaditeľ Slovenského vodohospodárskeho podniku Pavel Virág. "V stredu sa operatívne posilnil počet strojov, momentálne sú tam tri pásové stroje, plus jeden kolesový," dodal predseda Bezpečnostnej rady okresu Poprad Slavomír Krafčák. 

Kým sa nevybuduje provizórne potrubie, v dedine posilnia počet cisterien, v piatok ráno privezie elektrocentrálu vrtuľník, pomáhať v tejto krízovej situácii budú policajti aj hasiči. Hotové by to malo byť na konci budúceho týždňa. "Myslím si, že nastane problém, lebo veľa ľudí volá a stornuje svoje pobyty. Určite to ovplyvní celú turistickú sezónu," povedal starosta Ždiaru Pavol Bekeš. 

Majitelia penziónov robia čo môžu, aby ich hostia nepocítili problém. Nečakajú so založenými rukami. "S traktorom chodíme po vodu k najbližšiemu zdroju pitnej vody," uviedol majiteľ jedného z penziónov Jaroslav Strachan. 

Javorova dolina je chraneným uzemím. Stroje tam nie je vidieť takmer vôbec. Toto je ale výnimočná situácia.

Pozrite si archívnu reportáž o počasí, ktoré v Belianskych Tatrách vyčíňalo. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy