Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Zariadenia sociálnych služieb majú podľa Richtera kontrolovať samosprávne kraje
Zdielať na

Zariadenia sociálnych služieb majú podľa Richtera kontrolovať samosprávne kraje

Archívne video

BRATISLAVA / Úlohou vyšších územných celkov (VÚC) nie je len registrácia zariadení sociálnych služieb, ale aj kontrola týchto zariadení počas poskytovania sociálnych služieb.

Na tlačovej besede po pracovnom stretnutí s vedúcimi zamestnancami sociálnych odborov samosprávnych krajov to zdôraznil minister práce a sociálnych vecí Ján Richter. "Kto registruje, musí aj kontrolovať," povedal. Minister práce upozornil na to, že v stredu v súvislosti s kontrolami zariadení sociálnych služieb zriadil na ministerstve odbor s 15 zamestnancami, ktorý bude mať vysunuté pracoviská v Košiciach, Žiline a v Nitre.

"Listom sa obrátim na všetkých županov, aby na systém kontroly v rámci kraja vyčlenili viac prostriedkov, vrátane personálneho zabezpečenia," povedal Richter smerom k vyšším územným celkom. Podľa ministra ide väčšinou len o dve osoby, ktoré majú na župách na starosti vykonávanie kontrol v zariadeniach sociálnych služieb. Tak, ako sa posilnil kontrolný aparát na ministerstve práce, by sa mal podľa Richtera posilniť aj kontrolný aparát na samosprávnych krajoch. Upozornil na to, že najviac problémov sa v poslednom čase ukazuje u neverejných poskytovateľov sociálnych služieb.


Podľa ministra práce by bolo zlým riešením, ak by štát prevzal kontrolné kompetencie VÚC. "Kto dáva dotácie, ten má aj kontrolovať," povedal. Jedným zo záverov stredajšieho stretnutia je podľa ministra práce aj vytvorenie nadrezortnej komisie, ktorá by sa pravidelne schádzala a rokovala o kontrolách v zariadeniach sociálnych služieb. Do tejto komisie by sa podľa neho mohli prizvať aj zástupcovia Najvyššieho kontrolného úradu SR, či inšpekcie práce. Samotné ministerstvo práce podľa Richtera vykonáva v zariadeniach sociálnych služieb finančnú kontrolu na mieste, dohľad nad poskytovaním sociálnej starostlivosti, hodnotenie kvality poskytovaných sociálnych služieb a dohľad nad poskytovaním sociálnych služieb.

Stretnutie ministra práce Jána Richtera s vedúcimi zamestnancami sociálnych odborov samosprávnych krajov bolo reakciou na zlé zaobchádzanie so starými ľuďmi v zariadení pre seniorov a opatrovateľskej služby IRIS na Heydukovej ulici v Bratislave. Policajti obvinili dve osoby, ktoré sa dopúšťali trestnej činnosti ohrozujúcej život a zdravie osôb umiestnených v zariadení pre seniorov. Ako začiatkom júla informoval hovorca bratislavskej polície Michal Szeiff, koncom marca začal vyšetrovateľ trestné stíhanie vo veci zločinu poškodenia zdravia. Policajti obvinili 51-ročného Ivana B. z okresu Pezinok a 18-ročnú Vanessu P. z okresu Malacky.

"Podľa doposiaľ zabezpečenej dôkaznej situácie obvinení od presne nezisteného času v roku 2016, až do 3. júla tohto roka v priestoroch zariadenia pre seniorov a zariadenia opatrovateľskej služby na Heydukovej ulici v Bratislave indikovali a podávali osobám umiestneným v tomto zariadení rôzne lieky a liečivá aj napriek skutočnosti, že nemali predpísanú odbornú spôsobilosť na takéto úkony," informovala polícia.

Pozrite si reportáž o tom, ako Richter nechce Čistý deň.



Súvisiace články

Najčítanejšie správy