Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Súd rozhodol o treste Vietnamca, ktorý sa mal podieľať na únose vietnamského manažéra v Berlíne
Zdielať na

Súd rozhodol o treste Vietnamca, ktorý sa mal podieľať na únose vietnamského manažéra v Berlíne

BERLÍN / Pred niekoľkými dňami sa muž podozrivý z podieľania sa na únose vietnamského manažéra v Berlíne, ku ktorému došlo ešte minulý rok, priznal. Povedal, že na akcii spolupracoval s vietnamskou tajnou službou. V stredu ho súd poslal na 3 roky do väzenia.

V stredu súd rozhodol o osude muža, ktorý sa pred niekoľkými dňami priznal, že sa podieľal na únose vietnamského manažéra v Berlíne, ku ktorému došlo ešte minulý rok. Dostal 3 roky za mrežami. Vietnamec známy ako Long N. H. bol do Nemecka vydaní ešte minulý rok v auguste z Čiech. Práve u našich susedov mal trvalý pobyt. Manažér Trinh Xuan Thanh,ktorý sa po únose objavil vo Vietname, bol medzitým dvakrát odsúdení k doživotiu. 

Prípad dnešným rozsudkom ale nekončí. V Nemecku je naďalej stíhaný námestník riaditeľa vietnamskej tajnej služby Duong Minh Hung a dvaja muži z Prahy a jeden z Berlína, ktorí pri únose údajne rovnako pomáhali.  

Priznanie Vietnamca

Štyridsaťsedemročný Vietnamec Long N. H. sa na súde priznal, že sa podieľal na únose vietnamského manažéra, ku ktorému došlo v júny 2017. Priznal sa na základe dohody o vine a treste so štátnym zastupiteľstvom. "V priznaní povedal, že vedel o únose a zúčastnil sa ho, a že pracoval pre vietnamské tajné služby," povedala hovorkyňa súdu. Podľa prokuratúry Long N. H. prenajal v Prahe minulý rok dve autá, pričom jedno slúžilo na sledovanie obete, a druhé na únos. Obe autá po únose obžalovaný odviezol naspäť do českej metropoly, kde mal prevádzkovať aj kanceláriu na finančné prevody do zahraničia. 
"Vedel som, že má byť do Vietnamu prevezený zločinec, ktorý spreneveril množstvo peňazí a v Berlíne sa stretáva so svojou milenkou," uvádza sa v písomnom priznaní. 

Prípad vietnamského funkcionára

Ušiel tam v roku 2016 po tom, čo ho vo vlastnej krajine ako predsedu štátnej stavebnej spoločnosti stíhali pre rozsiahlu korupciu. Chcel sa údajne trestu vyhnúť a v Berlíne požiadal o azyl. Vietnamské úrady boli proti a opakovane žiadali Nemecko o vydanie. To, že sa ho nakoniec rozhodli vlani v júli uniesť, môže byť podľa odborníkov boj o moc v komunistickej strane. Vo Vietname funkcionára nakoniec odsúdili na dve doživotia. 

“Predpokladáme, že vietnamská tajná služba sa cítila neohrozená a mysleli si, že túto operáciu vykonajú bez toho, aby si to niekto všimol. A to bola veľká chyba," hovorí právna zástupkyňa Trinx Xuan Thanha, Petra Schlagenhauf. Nemecký denník totiž podrobne opísal, ako mali vietnamské tajné služby Thana prepašovať do vlasti. A spomína aj Slovensko. Podozriví mali po incidente odcestovať do Bratislavy. Auto sa podľa GPS signálu malo objaviť pri vládnom hoteli Bôrik, a to v čase rokovania našich a vietnamských politikov za účasti vtedajšieho ministra vnútra Roberta Kaliňáka.

Ministerstvo sa spolu s exministrom Kaliňákom vyjadrilo, že v únose Slovensko zapletené nie je. Zneužitá mala byť naša pohostinnosť. Pozrite si rekciu Kaliňáka na to, či je Slovensko zapletené v celom prípade:  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy