Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Stopy drogovej mafie v Tatrách vedú k Aquinovcom. Téme sa venoval aj zavraždený Ján Kuciak
Zdielať na

Stopy drogovej mafie v Tatrách vedú k Aquinovcom. Téme sa venoval aj zavraždený Ján Kuciak

BRATISLAVA / Zdá sa, že kokaínoví králi a princovia majú Slovensko v obľube. Portál Aktuality.sk priniesol ďalšiu reportáž o aktivitách zahraničného drogového kartelu u nás, tentoraz šlo o Belgičanov s talianskymi koreňmi. Ich šéf si staval luxusné sídlo hneď vedľa pozemku Vadalovcov pod Tatrami. Na téme pracoval aj zavraždený Ján Kuciak.

Belgická televízia VTM Niews monitorovala proces s členmi gangu Aquinovcov. Cez prístavy v Rotterdame a Antverpách pašovali v škatuliach s banánmi kokaín z Južnej Ameriky. Kauza sa ale týka aj Slovenska.

Podľa investigatívneho tímu, kde pôsobil aj zavraždený Ján Kuciak, ich šéf Silvio Aquina od roku 2012 prepieral peniaze z predaja drog pod Tatrami. Využil na to hotel v Starej Lesnej, kde kedysi pracovala aj jeho slovenská manželka. Kúpiť ho mal cez spoločnosť svojho účtovníka. Belgická polícia napokon Silvia Aquinu dolapila. Pred súd sa postavil s ďalšími členmi klanu. V roku 2015 ho ale ešte pred tým, než stihol vypovedať, zastrelili v lese. Slovenská polícia sa k prípadu vyjadruje len stručne. "Belgická polícia nás požiadala o medzinárodnú súčinnosť, ktorú sme im poskytli. Bližšie informácie nemôžeme poskytnúť, keďže aj touto vecou sa zaoberá vyšetrovací tím vraždy Jána Kuciaka," povedal hovorca Prezídia policajného zboru Michal Slivka. 

TV JOJ sa podarilo zistiť, že tatranský hotel, ktorý Aquino v roku 2012 kúpil cez účtovníka svojho klanu, môže napokon prepadnúť štátu, v tomto prípade Belgickému kráľovstvu. Súd o tom bude rozhodovať až na konci celého drogového procesu. 

K hotelu sa vybral štáb TV JOJ

Z vonku pôsobí ako zrekonštruovaná socialistická budova, vnútri ale nájdete luxusné Wellness centrum. Hotel funguje aj tri roky po smrti Silvia Aquinu. Na svojej webovej stránke ponúka rôzne pobytové balíčky. Jeho konateľka tam podľa obchodného registra figuruje s prestávkami od roku 1998. O majetkovom pozadí hovoriť nechcela. "My sme slovenská spoločnosť, ktorá čo sa týka majiteľov nemá k tomu žiadne vyjadrenia. Zamestnanci všetci pracujeme v rámci slovenskej spoločnosti, nikto majiteľov nerieši, nie je to naša vec," povedala riaditeľka hotela Júlia Szaffková. 

Obchodný register v aktuálnom výpise žiadnych slovenských spoločníkov neuvádza, aj keď v minulosti tam figurovali viacerí, vrátane známeho košického podnikateľa z Rezešovej éry Pavla Miškova. Od roku 2012 podľa dostupných dát za hotelom stojí belgická firma ARINGO. Investigatívny tím reportérov, v ktorom pracoval aj Ján Kuciak a Pavla Holcová odhalil, že táto spoločnosť je napojená na Aquinovcov cez ich účtovníka. "Snažíme sa, aby sme si zabezpečili všetko v rámci našich nákladov a my s týmto nemáme nič spoločné," dodala Szaffková. 

Spoločnosť s takmer identickým názvom a rovnakou belgickou adresou ako tá, ktorá vlastní hotel v Tatrách je od januára aj v Košiciach, a to v rozpadnutej budove. Zmienka o firme je len na nálepke nad poštovou schránkou. Správca budovy tam zamestnanca firmy nikdy nevidel. "Dva roky som tu. Je tu len schránka. Ja preberám poštu a odovzdám ju na určitých miestach," povedal správca. 

Vo všetkých štyroch firmách podľa Finstatu figuruje tá istá žena. Spoločnosti sa zaoberajú výskumom, poľnohospodárskymi strojmi aj nehnuteľnosťami. Žena má v slovenskom obchodnom registri uvedenú rovnakú belgickú adresu, na ktorej je aj sídlo spoločnosti Aringo, ktorá je vlastníkom hotela Kontakt v Starej Lesnej.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy