Skoro jasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Pod Tatrami stále nemajú pitnú vodu. Dotýka sa to už aj turizmu
Zdielať na

Pod Tatrami stále nemajú pitnú vodu. Dotýka sa to už aj turizmu

TATRY / Pod Tatrami majú problém s pitnou vodou. Povodeň rozsekala hlavné potrubie na kusy. A tak už od štvrtka bojujú s jej nedostatkom. Ždiar a Tatranská javorina sú pre turistov lákavými miestami a teraz počas letnej sezóny ich tam prichádza veľmi veľa. Reportérka TV JOJ Maja Pavlíková zisťovala, či turisti toto dosť podstatné obmedzenie pocítili.

Malebné podtatranské dediny odtsavili povodne od pitnej vody v tom najmenej vhodnom čase, keď je najviac turistov. "Hotel nám hore zatvorili aj prezidentský zámoček aj odtiaľ hostia odišli, lebo nebola voda, tvrdí starostka Tatranskej Javoriny Alena Pitoňáková. 

Vo veľmi obmedzenom množstve tečie aj do susedného Ždiaru, kde je podstatne viac turistov. "Aktuálna situácia, čo sa týka vody. je stále na mŕtvom bode, lebo tam hore je potrubie roznesené po celom vodnom toku," dodáva Pitoňáková

A tak sa rozhodli pre provizórne riešenie. Cisterny vozia pitnú vodu do rezervoáru nad dedinou. Horný koniec, kde sú penzióny, tak vodu má aspoň v obmedzenom množstve, no čím nižšie bývate, tým je to biednejšie. "Ja dúfam, že to nepotrvá dlho, ale ktovie, lebo je to tam vraj veľmi zničené," vraví obyvateľ Ždiaru, Milan. 

V Ždiari vozia pitnú vodu do vodojemu nad dedinou cisterny od rána do večera. Penzióny na začiatku dediny sú prvé na trase a tak turisti zatiaľ nedostatok nepociťujú. Provizórne riešenie by sa podľa slov riaditeľa malo zrealizovať v čo najkratšom čase. Aby v turistickom podtatranskom raji pocítili nedostatok vody čo najmenej nielen domáci, ale aj stále prichádzajúci turisti. "Zásobovať Ždiar cisternami sa dlhodobo nedá," vraví Peter Ďuroška, riaditeľ Podtatranskej vodárenskej spoločnosti.

Pozrite si archívnu reportáž o tom, ako vyzerali Tatry len pred niekoľkými dňami. Voda sa valila pomedzi hotely a brala všetko, čo jej stálo v ceste:  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy