Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Ruský klub motorkárov Noční vlci si zriadili pobočku na Slovensku, ministerstvo zahraničia reaguje
Zdielať na

Ruský klub motorkárov Noční vlci si zriadili pobočku na Slovensku, ministerstvo zahraničia reaguje

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Ruský klub motorkárov Noční vlci, ktorí sú známi blízkym vzťahom s prezidentom Ruska Vladimirom Putinom, si zriadil pobočku na Slovensku. Informovalo o tom ruské veľvyslanectvo na Slovensku. Podľa hovorcu ministerstva zahraničia Petra Suska ministerstvo vníma túto skutočnosť so znepokojením.

​Slovenské úrady proti klubu zakročiť zatiaľ neplánujú, hoci ministerstvo zahraničia vyjadrilo znepokojenie nad snahami klubu usadiť sa v krajine.

Motorkári každoročne organizujú prejazdy európskymi štátmi vrátane Slovenska pri príležitosti výročia druhej svetovej vojny.

Napríklad v roku 2016 poľské úrady motorkárom zakázali vstup do schengenského priestoru. Bikeri sa vtedy poľskému zákazu nakoniec vyhli leteckým presunom do Bratislavy.

Otvorenie "európskeho štábu" Nočných vlkov na západe Slovenska sa uskutočnilo už v júni a zúčastnil sa ho zástupcovia ruského veľvyslanectva na Slovensku. Ruský veľvyslanec v krajine pod Tatrami sa v minulosti opakovane stretol s motorkármi pri ich jazde cez Bratislavu.

"Snahy tohto klubu o etablovanie na Slovensku vnímame so znepokojením. Názory, ktoré šíria niektorí jeho členovia, považujeme za škodlivé, najmä pokiaľ ide o tézy hraničiace s revanšizmom a prepisovaním histórie," citoval denník Pravda hovorcu slovenského ministerstva zahraničia Petra Suska.

Slovenské ministerstvo vnútra v reakcii uviedlo, že v súvislosti s činnosťou klubu nedošlo k protizákonnému konaniu. Najsilnejšia slovenská opozičná strana Sloboda a solidarita označila Nočných vlkov za polovojenskú organizáciu. Zriadenie ich základne na Slovensku je podľa SaS potvrdením toho, že Kremeľ a jeho spojenci považujú Slovensko za slabý článok v rámci EÚ a NATO.

"To je vizitka tejto vlády. Osobitne predsedu parlamentu Andreja Danka, bývalého premiéra Roberta Fica a ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka, ktorý sa nikdy dôrazne nevzoprel napríklad Dankovmu rečneniu v Dume či jeho poklonkovaniu sa Rusku," uzavrel Ľubomír Galko.

Kto sú Noční vlci

Motorkársky gang Noční vlci patrí k organizáciám, ktoré otvorene podporujú expanzívnu politiku súčasného ruského vedenia. Vodca gangu Alexander Zaldostanov sa často necháva fotografovať s Putinom, od ktorého dostal aj viacero štátnych vyznamenaní. Zaldostanov, ktorý sa netají obdivom k sovietskemu diktátorovi Josifovi Vissarionovičovi Stalinovi, Putinovi nedávno navrhol, aby sa jeho Noční vlci stali súčasťou ruskej armády ako polooficiálne milície.

Do Európskej únie, Kanady a USA majú Noční vlci vstup zakázaný za ich podporu ruskej anexie Krymu a proruského povstania na východe Ukrajiny.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy