Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Ako lepšie pochopiť zdravotný stav migrantov tretích krajín? Ministerstvo podporilo projekt
Zdielať na

Ako lepšie pochopiť zdravotný stav migrantov tretích krajín? Ministerstvo podporilo projekt

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Ministerstvo vnútra finančne podporilo projekt prevencie ochorení v súvislosti s migráciou osôb z tretích krajín. Rezort na podporu projektu poskytol ministerstvu zdravotníctva grant takmer 500 tisíc eur.

Ako sa ďalej uvádza v zmluve zverejnenej na Centrálnom registri zmlúv, rezort na podporu projektu "Tvorba odporúčaných a štandardných postupov pre výkon prevencie a včasnej intervencie v súvislosti s migráciou štátnych príslušníkov tretích krajín" poskytol ministerstvu zdravotníctva grant 499 330 eur. Z tejto sumy pochádza 374 498 eur z Fondu pre azyl, migráciu a integráciu zriadeného Európskou úniou a 124 832 eur zo štátneho rozpočtu SR.

"Cieľom projektu je vypracovať odporúčané a štandardné postupy na predchádzanie vzniku a prenosu ochorení a krízovej a včasnej intervencie pre skorý záchyt, diagnostiku a liečbu ochorení v súvislosti s migráciou štátnych príslušníkov tretích krajín," uvádza sa v dokumente. Projekt má byť zameraný na podporu lepšieho pochopenia zdravotného stavu štátnych príslušníkov tretích krajín a na podporu a prispôsobenie vhodného klinického prístupu k ich zdravotným potrebám.

"Projekt venuje zvláštnu pozornosť zdravotným potrebám zraniteľných skupín osôb, ako sú neplnoleté osoby, tehotné ženy, obete obchodovania, mučenia a násilia," konštatuje materiál s tým, že projekt má zlepšiť prístup príslušníkov tretích krajín k zdravotnej starostlivosti, zvýšiť odborné kapacity v oblasti poskytovania zdravotnej starostlivosti pre nich a tiež vytvoriť mechanizmus prevencie a krízovej intervencie. Prispieť má k včasnej, efektívnej a rýchlej detekcii výskytu ochorení ako aj potenciálne mimoriadnych situácií v oblasti verejného zdravia, ktoré sa vyskytujú v prijímacích/záchytných centrách, prispieť k predchádzaniu cezhraničných zdravotných hrozieb, posúdiť súčasnú politiku prevencie a očkovania zameranú na štátnych príslušníkov tretích krajín a poskytnúť informácie o endemických a súčasných infekčných ochoreniach krajín pôvodu a tranzitu prisťahovalcov a utečencov, ktorí prichádzajú na územie SR.

Súčasťou projektu má byť poskytovanie výcviku zdravotníckym a nezdravotníckym pracovníkom, ktorí pracujú v záchytných centrách pre štátnych príslušníkov tretích krajín a mimo nich, aby identifikovali ich zdravotné riziká a potreby. Takisto tam patrí podpora "zdravotnej gramotnosti" štátnych príslušníkov tretích krajín alebo zvyšovanie povedomia širokej odbornej verejnosti o "skutočných" a "falošných" zdravotných témach v súvislosti so štátnymi príslušníkmi tretích krajín. Projekt by rezort zdravotníctva mal uskutočniť do 30. septembra 2019.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy