Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Z Bioparku na Hradecku utiekli dva tigre a lev
Zdielať na

Z Bioparku na Hradecku utiekli dva tigre a lev

Archívne video

HRADECKO / V Bioparku Štít na Hradecku utiekli v pondelok krátko pred desiatou hodinou z klietok dva tigre a jeden lev. Na mieste zasahovalo osem policajných hliadok, zásahová jednotka a vrtuľník. Polícia o úteku zvierat informovala na Twitteri. Žiadala tiež občanov z Klamoša a okolia, aby neopúšťali svoje obydlia. Píše ČT 24. Trom veterinárom sa okolo 12:30 podarilo šelmy uspať. Nikto sa pri incidente nezranil.

V súkromnom Biopark Štít pri obci Klamoš na Královohradecku v pondelok dopoludnia pred 10-tou hodinou utiekli z klietky dva tigre a lev. Trom veterinárom sa dospelé šelmy okolo 12:30 podarilo uspávacími strelami naraz uspať. Nikto nebol zranený. Českej tlačovej agentúre to povedala hovorkyňa hradeckej polície Iva Kormošová. Dnes je Biopark pre verejnosť uzavretý, návštevnú dobu má park v lete od utorka do nedele.

Zvieratá boli podľa hovorkyne pripravené v prepravných klietkach k následnému odvozu z Bioparku. "Zrejme sa im podarilo uvoľniť istiace páčky v klietke," povedala Kormošová. Nepotvrdila tak predchádzajúce informácie spolumajiteľky Biopark Jitky Brusové, že zvieratá sa von dostali vylomenými mrežami.

"Zvieratá teraz ležia uspaté na plachte a skončia späť v klietke," uviedla pred 13:00 Kormošová. Pri zásahu sa podľa nej podaril plán uspať všetky tri zvieratá naraz. "Veterinárom sme robili policajný sprievod, aby sa do biaoparku dostali čo najrýchlejšie," povedala. Jeden z veterinárov napríklad prišiel zo ZOO Dvůr Králové nad Labem.

Polícia teraz bude podľa hovorkyne ďalej zisťovať okolnosti úteku šeliem. "Žiadna právna kvalifikácia zatiaľ stanovená nebola," povedala.

Po úteku šeliem polícia na miesto vyslala osem policajných hliadok, zásahovú policajnú jednotku a vrtuľník. Príjazd k Bioparku strážila hliadka so samopalmi. Obyvateľov Klamoš, kde žije asi 400 ľudí, polícia vyzvala k tomu, aby neopúšťali svoje domy. Nikto z policajtov nakoniec zasahovať nemusel.

​Vlani v máji v Bioparku lev zranil štyridsaťdeväťročného muža z Prahy. Muž si chcel leva vyfotiť a do klietky mrežami prestrčil ku zvieraťu ruky s fotoaparátom. Trojročný samec leva pustinného potom na muža zaútočil.

Biopark chová levy, tigre, leopardy, pumu, lemury, makaky, rôzne druhy vtákov, ďalej napríklad korytnačky, kone, hydinu a kozy.

Šelma ušla na konci júna zo svojho koterca aj zo zooparku vo Zvoli. Riaditeľ pražskej zoo Miroslav Bobek aj ochrancovia prírody kvôli tomu volajú po prísnejších pravidlách chovu veľkých šeliem. V súčasnosti podľa nich chýbajú a veterinárna správa ťažko vymáha aj dodržiavanie existujúcich podmienok, píše český portál ČT 24.

V súkromných záhradách je v Česku zaregistrovaných takmer 250 takýchto zvierat. Šelmy môže v Česku správať každý, kto získa povolenie veterinárnej správy. Aké veľké musia byť koterce, zákony neriešia. Rovnako ako to, kam prípadne odobraté zvieratá presunúť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy