Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Prešovčania protestujú proti stavbe obchvatu. Je im podozrivé, že vedie pri súkromných parcelách
Zdielať na

Prešovčania protestujú proti stavbe obchvatu. Je im podozrivé, že vedie pri súkromných parcelách

PREŠOV / Takmer 300 obyvateľov prešovského sídliska III sa potešilo, že Prešov bude mať nový obchvat, no úsmev na tvári im zamrzol, keď sa dozvedeli, že jeden z privádzačov povedie okolo ich panelákov. Nepáči sa im aj to, že trasa teraz vedie popri súkromných budúcich stavebných parcelách. Ich majitelia tak podľa nich budú mať cestu za štátne, teda zadarmo. Národná diaľničná spoločnosť odkazuje, že ide o najlacnejšiu alternatívu, a že cestu po dokončení odovzdajú do užívania mestu.

Budúci tunel Bikoš bude súčasťou severného obchvatu takzvanej R4. Majiteľom bytov v paneláku pod kopcom sa nová trasa nepáči. Prístup vedie cez obytnú lokalitu na sídlisku. Medzi ihriskom a materskou školou.

Už pred tromi rokmi sa sťažovali petíciou proti Individuálnej bytovej výstavbe. V utorok odovzdali na mestskom úrade ďalšiu petíciu. Nechcú tam obslužnú cestu a nepáči sa im ani trasa budúcej prístupovej cesty k obchvatu. Tá by mala slúžiť najmä pre záchranné zložky v prípade potreby. Obyvateľom vedľa stojaceho paneláku sa ale nové trasovanie nepáči. "Všetky tie parcely sú napojené na budúcu cestu za štátne peniaze," povedal zástupca nespokojných obyvateľov Štefan Šimočko. "Vlastne zo štátnych peňazí bude pre súkromných developerov," doplnil Vladimír Ilavský, zástupca nespokojných obyvateľov. 

"Prístupová komunikácia je vedená veľmi členitým územím a preto, aby boli dodržané normové hodnoty pre maximálny pozdĺžny sklon, nebolo možné viesť cestu priamo. Takto vznikol ten výrazný oblúk do kopca," povedala hovorkyňa Národnej diaľničnej spoločnosti Michaela Michalová. "Vybraná prístupová komunikácia je najlacnejšia zo všetkých štyroch prístupových komunikácii. Za posledných deväť rokov neboli na trasovanie prístupovej komunikácie k južnému portálu tunela Bikoš vznesené žiadne pripomienky občanov mesta Prešov, respektíve obyvateľov ulice Mirka Nešpora," dodala Michalová. 

Zástupcovia nespokojných obyvateľov sa v utorok stretli aj s predstaviteľmi Národnej diaľničnej spoločnosti. Na mestskom úrade okrem petície 260 ľudí podali aj pripomienku k zmenám v územnom pláne mesta.  

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy