Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Kežmarok ožil tradíciami. Remeselný jarmok prilákal návštevníkov
Zdielať na

Kežmarok ožil tradíciami. Remeselný jarmok prilákal návštevníkov

KEŽMAROK / Pod Tatrami sa začal jeden z najväčších európskych remeselných festivalov. Ľudia sa na mnohé veci nevedia vynadívať. Na festivale si môžete kúpiť skutočné vychytávky.

Remeslá, o ktorých ste ani len nepočuli, aj takýchto ľudí môžete stretnúť v týchto dňoch v Kežmarku. "To je pastva pre oči, je čo obdivovať pri každom stánku," uviedol turista Ján z Košíc.

Centrum mesta sa mení raz do roka na nepoznanie, ako keby ste sa ocitli v dávnej dobe. Modernú dobu pripomínali iba mobilné telefóny, na ktoré si ľudia nakrúcajú niečo čo bežne nevidia.

Mnohí ľudia ešte nikdy nepočuli o flašinetároch alebo nevideli ako sa robia povrazy. V Kežmarku to počas festivalu nie je žiadny problém. "Robenie povrazov sa nikde už len tak nevidí. Ja to už točím a posielam kamarátkam," povedala Daniela, turistka z Chebu. "My vymierame a chcem toto remeslo zachrániť," dodal povrazník Miloš Leško.

Hoci sa všade hovorí že remeselníkov je málo, na tento festival sa ich prihlási vždy veľmi veľa. Tento rok nebol výnimkou a remeselníkov prišlo viac ako sto, z deviatich európskych krajín. Hovoria rôznymi jazykmi ale zhodujú sa na tom, že je to drina. "Áno, je to prakticky robota od rana do večera, piatok či sviatok," povedal remeselník Tibor Hrotko. "Vyrobiť šperk je namáhavé najmä v teple," dodal ďalší remeselník, Igor Košč.

Turisti a hlavne tá ženská časť sa tento rok nevedeli vynadívať na mladého muža, ktorý plietol ponožky, ktorým sa kedysi vravievalo nohavičky. "Pletiem ponožky tradičným spôsobom, to je starý čičmanský vzor," dodal Juraj Kudiak.

Remeselníci musia spĺňať prísne kritéria ak chcú byť súčasťou tohto festivalu. Kežmarčania sa už roky snažia o to, aby sa to ani zďaleka nepodobalo na klasický jarmok.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy