Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Hygienici upozorňujú na nebezpečné telové krémy aj detské mydlo
Zdielať na

Hygienici upozorňujú na nebezpečné telové krémy aj detské mydlo

Archívne video

BRATISLAVA / Úrad verejného zdravotníctva SR upozorňuje verejnosť na možný výskyt nebezpečných kozmetických výrobkov, ktoré nahlásili do systému RAPEX (rýchly výstražný systém pre nepotravinárske výrobky) kontrolné orgány vo Fínsku a Litve

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) informoval, že prvým škodlivým produktom je podľa hygienikov krém na nohy značky Footner - Daily Repair Cream od výrobcu YouMedical International AB zo Švajčiarska. "V zozname zložiek je uvedená zmes konzervačných látok methylisothiazolinone a methylchloroisothiazolinone," uvádza ÚVZ s tým, že tento fakt je v rozpore s európskymi smernicami o kozmetických výrobkoch.

"Výrobok môže spôsobiť alergickú reakciu u citlivých osôb," uvádza ÚVZ. Rovnako hygienici varujú pred telovým krémom Body custard – chocolate souffle značky Just Desserts od výrobcu MHP Group of companies z Veľkej Británie. Krém tiež obsahuje zmes konzervačných látok methylisothiazolinone a methylchloroisothiazolinone.

Ďalším nahláseným produktom je mydlo na kúpanie pre deti značky BadeFee s názvom Badenpralinen od výrobcu Bo Cosmetic GmbH z Nemecka. "Kozmetický výrobok pripomínajúci potravinu nie je bezpečný, pretože má formu, vôňu, farbu, vzhľad, obal, označenie, objem alebo rozmery, ktoré môžu spôsobiť, že spotrebitelia, najmä deti, si ho zamenia s potravinou a v dôsledku toho ho môžu vkladať do úst, cmúľať alebo prehĺtať, čo by mohlo byť nebezpečné a zapríčiniť napríklad dusenie, otravu alebo perforáciu či zablokovanie tráviaceho ústrojenstva," uviedli hygienici.

Posledným z nahlásených výrobkov je telový krém Soft Udder Cream, značky Biotanicus od výrobcu Maxbrands marketing B.V z Holandska, v ktorom sa nachádza zmes konzervačných látok methylisothiazolinone a methylchloroisothiazolinone. Výrobok tak môže spôsobiť alergickú reakciu u citlivých osôb.

Pozor si dajte aj na ďalšiu nebezpečnú kozmetiku, na ktorú upozornil minulý týždeň RAPEX: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy