Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Rezort zdravotníctva sa chváli úsporou 75 miliónov eur. Vďačia vraj za to transparentnosti a efektivite
Zdielať na

Rezort zdravotníctva sa chváli úsporou 75 miliónov eur. Vďačia vraj za to transparentnosti a efektivite

BRATISLAVA / Transparentne a efektívne. Takto rezort zdravotníctva nakupoval a obstarával a nakoniec ušetril takmer 75 miliónov eur. Podľa ministerky sa rezort zameriava na zdravotnícku techniku, lieky, špeciálny zdravotnícky materiál a centrálne nákupy. Podľa analytika je to pozitívny krok vpred, ale sú tam aj riziká.

"Skutočne došlo k výraznému zvýšeniu transparentnosti v obstarávaní a v nákupoch. Je to výrazný pokrok oproti minulému obdobiu," tvrdí Dušan Zachar, zdravotný analytik INEKO. Takýto balík peňazí na ministerstve usporili za rok a pol. Pritom sa to podľa Andrei Kalavskej žiadnym spôsobom nedotklo pacientov. Nosným v tomto smere je Inštitút zdravotnej politiky, ktorý denne kontroluje ceny nákupov u poskytovateľov ústavnej zdravotnej starostlivosti.

Najväčšiu úsporu dosiahli vďaka centrálnemu obstarávaniu. A to až 40 miliónov eur. "A na druhom mieste úspor, a to je 30 miliónov. Sme ich dosiahli vďaka referencovaniu špeciálneho zdravotného materiálu. A to je len v rámci jednej poisťovne - Všeobecnej zdravotnej poisťovne," potvrdila ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská. "Kde sme spolu so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou napárovali ceny špecializovaného materiálu na český cenník," vysvetľuje Martin Smatana, riaditeľ Inštitútu zdravotnej politiky MZ SR.

​​Ďalšie tri milióny ušetrili aj pri nákupoch liekov, zdravotníckeho materiálu a pomôcok. A milión a pol pri nemocničnej technike. Rezort to dosiahol v projekte porovnávania cien. "Tento systém funguje na operatívnej báze každý deň, ročne zvládneme približne 200 žiadostí," hovorí Smatana.

Najväčšie znížene dosiahla Univerzitná nemocnica Bratislava. Za ňou Stredoslovenský ústav srdcových a cievnych chorôb a tiež Národný ústav v Bratislave. Analytik tento projekt chváli, vidí v ňom ale aj riziká. "Ak by nákupcovia boli menej morálni, integrovaní, tak je riziko oveľa vyššej korupcie na jednom mieste. Ale zatiaľ vyzerá, že k tomu nedochádza," vysvetľuje analytik Zachar.

Ušetrené miliónové prostriedky chce teraz ministerstvo investovať do oblastí, kde ich pacienti a zdravotníci najviac potrebujú. V hľadáčiku sú napríklad moderné inovatívne lieky, ambulancie a nemocnice. Okrem toho nákupy predražených CT čiek by sa s takýmto prístupom podľa rezortu nemal opakovať. "Neviem si dnes predstaviť, že by k takýmto predraženým nákupom, pri centrálnych nákupoch riešených ministerstvom, že by k takému niečomu došlo," hovorí Jozef Ráž, generálny tajomník služobného úradu MZ SR.

Jozef Ráž však priznal, že práve tieň kauzy Piešťanského CT-čka odštartoval centrálne nákupy: "Celý sektor bol nejakým spôsobom paralyzovaný v nákupoch veľkej zdravotníckej techniky. Vtedy sme sa vlastne rozhodli, že zoberieme to do vlastných rúk."

​Podľa Dušana Zachara predraženie úplne vylúčené nie je. Po novom sa ale výrazne zminimalizovalo riziko. Kauza Pieštanského CT-čka ale podľa analytika silno prehĺbila nedôveru ľudí v systém a v rezort zdravotníctva: "Teraz bude nutné slušnými, transparentnými, štandardnými nákupmi pomôcť k tomu, aby sa dôvera verejnosti v štát a v štátne zdravotníctvo zvýšila."

Súvisiace články

Najčítanejšie správy