Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Päť dôvodov, prečo treba vidieť letecké dni v Nových Zámkoch
Zdielať na

Päť dôvodov, prečo treba vidieť letecké dni v Nových Zámkoch

BRATISLAVA/NOVÉ ZÁMKY / V Nových Zámkoch sa v sobotu, 23.6., uskutočnia tradičné letecké dni. Máme pre vás päť dôvodov, prečo si urobiť výlet a zažiť ich.

DÔVOD 1

Zakryte si uši, hlavy hore a dobre sa pozerajte! Z diaľky sa prirútia elitné stíhačky sovietskej éry MIG-29, ktoré mali "kontrolovať" nebo a v prípade potreby veľmi radikálne eliminovať vtedajšiu leteckú pýchu NATO, najmä stroje typu F-15, F-16 a F/A-18 Hornet. Priemerná cena jediného MIG-29 sa pohybuje okolo 29 milónov amerických dolárov!

DÔVOD 2

Keď vojenské letectvo, tak potom elita medzi dopravným stojmi! Majestátny Spartan C-27J, teraz už vo výzbroji Ozbrojených síl SR, bol vyvinutý pre strategické operácie. Je vybavený dvoma turbovrtuľovými motormi Rolls-Royce s výkonom 3 460 kW, ktorý s plnými nádržami preletí trasu z Bratislavy do Košíc až 18-krát!

​DÔVOD 3

Kto by nepoznal exkluzívnu leteckú eskadru The Flying Bulls, ktorú zostavil Red Bull? V hangároch pri Salzburgu parkujú najkrajšie stroje leteckej histórie Douglas DC-6, bombardér North American B-25J "MITCHELL", ktorý rozhodol druhú svetovú vojnu v Európe i nad Pacifikom alebo famózna stíhačka Lockheed P-38 "LIGHTNING", či F4U-4 Corsair s charakteristickými "zalomenými krídlami". Ktorý z nich vyštartuje z runwaya a priletí do Nových Zámkov?

DÔVOD 4

Fanúšikom vrtuľníkov predvedú svoje schopnosti tí najlepší piloti s armádnou ikonou Mi-17 s päťlistovým rotorom, či moderným špeciálom Bell 429, s ktorým lieta nielen kanadská pobrežná stráž, ale aj austrálske námorné sily, či švédska a slovenská polícia?

DÔVOD 5

A toto ste ešte zrejme na Slovensku nevideli! Najmenšie dvojmotorové lietadlo na svete, Cri-Cri, s celkovou váhou nižšou ako 80 kilogramov. Netradičné meno dal tomuto stroju francúzsky konštruktér, vraj podľa zvuku cikád, ktorý tieto malé motory produkujú. Letová rýchlosť až 220 km/h sľubuje veľmi príjemný zážitok pre kohokoľvek, kto sa zmestí do kokpitu, v ktorom nie je ani centimeter naviac

Súvisiace články

Najčítanejšie správy