Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Akcia s krycím názvom dva v jednom. Na muške mali bocianov
Zdielať na

Akcia s krycím názvom dva v jednom. Na muške mali bocianov

MOJŠ / Obyvatelia dediny Mojš v okrese Žilina mali v pondelok možnosť sledovať akciu s krycím názvom „dva v jednom“. Ochranári značkovali mláďatá bocianov, ktoré majú svoje hniezdo na stĺpe elektrického vedenia. Potrebovali pritom asistenciu energetikov, ktorí vypli elektrinu. Zároveň využili čas na to, aby urobili, čo treba.

Elektrikári na miesto prišli s vysokozdvižnou plošinou, aby sa ochranár Tomáš Flajs mohol dostať k malým bocianom. V hniezde potichúčky ležali štyri mláďatá, ktoré jedno po druhom opatrne okrúžkoval. "Samozrejme, oni keď nevidia, tak sa neboja. Hneď sme im prikryli hlavy kvôli menšiemu stresu," vraví jeden z ochranárov, Tomáš Flajs.

Kým strážca Národného parku Malá Fatra mladé vtáky značkoval, v okolí lietal jeden z ich rodičov. Potom si sadol na strechu susedného domu a vystrašene sledoval, čo sa deje. Ochranári hovoria, že v Žilinskom kraji sú bocianie rodinky veľmi vzácne.

​Počas odstávky elektriny pre väčšiu časť dediny energetici kontrolovali svoje zariadenia a odstraňovali na nich niektoré závady. Orezali tiež veľký orech, ktorého konáre zasahovali do drôtov elektrického vedenia. Urobili tak za majiteľa, ktorý by sám mal dbať na bezpečnosť.

Pozrite si archívnu reportáž o podobnom prípade: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy