Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Vodičov čaká obrovský dopravný kolaps. Farmári plánujú otvorený štrajk
Zdielať na

Vodičov čaká obrovský dopravný kolaps. Farmári plánujú otvorený štrajk

BRATISLAVA / Vodičov čaká od utorka zrejme obrovský dopravný kolaps. Nespokojní farmári pripravujú ďalšiu protestnú jazdu naprieč celým Slovenskom. Pôjde už o tretí štrajk traktorov. Tentokrát ale nevylučujú, že obsadia hlavné mesto poľnohospodárskymi strojmi.

Svoj zámer aj požiadavky prišli farmári predniesť na policajné prezídium. Tvrdia, že od začiatku ich protestov už uplynulo sto dní a nič podstatné sa nezmenilo. "Budeme neodbytní. Budeme žiadať, aby sa s nami rozprávali," uviedol Jaroslav Jánoš z Iniciatívy poľnohospodárov. 

Traktory na diaľnici 

Farmári sa na policajnom prezídiu zdržali viac ako hodinu. Prijal ich riaditeľ odboru dopravnej polície. Ich základná požiadavka počas štrajku je udelenie výnimky na vstup poľnohospodárskych strojov na diaľnicu. V jednom pruhu chcú prejsť do hlavného mesta. "Ja som im povedal všetky zákonné podmienky, ktoré sú potrebné na to, aby sa z celého Slovenska presunuli do Bratislavy," uviedol riaditeľ odboru dopravnej polície, Ján Ignaták. 

Reakcia ministerstva 

Zatiaľ môžu ísť najmä po cestách druhej a tretej triedy. "Vzhľadom na to, že naše diaľnice sú dosť preplnené, som im jazdu po diaľnici neodporučil," dodal Ignaták. To ale farmárov od protestnej jazdy neodrádza. Na svojich nosných šiestich požiadavkách totiž stále trvajú. "Nie je pravda, že agrorezort nereaguje na požiadavky farmárov. So zástupcami poľnohospodárskych samospráv sa pravidelne stretávame. A za týmto účelom sme zriadili stále poradné fórum," reagoval hovorca ministerstva pôdohospodárstva, Michal Feik. 

Kedy?

Štrajk podľa farmárov začne 19. júna o 8:00 hodine ráno. Ťažké stroje by mali vyraziť z troch stanovíšť. A to z Michaloviec, z Bardejova a z Komárna. Tento protest by mal pokračovať aj na druhý deň a to v Bratislave a kedy skončí ešte nie je jasné. Či sa ale traktory budú môcť presunúť po diaľnici prezídium ešte nerozhodlo.

"Každú jednu žiadosť budeme zákonným spôsobom vyhodnocovať. A dostanú info dostatočne včas, či budú pustení alebo nie," informuje Feik. Ak im diaľnicu odmietnu, do štrajku vyrazia o deň skôr. To ale nie je všetko. V pondelok sa farmári opäť chystajú vycestovať aj do Bruselu. 

Farmári už raz boli v Európskom parlamente. Pozrite si archívnu reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy