Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Slováci sú zapletení do obchodovania s ľuďmi, aj do biznisu s účelovými sobášmi
Zdielať na

Slováci sú zapletení do obchodovania s ľuďmi, aj do biznisu s účelovými sobášmi

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Nelegálne prevádzačstvo, obchodovanie s ľudmi, sexuálne vykorisťovanie či účelové sobáše. Toto všetko riešila za posledné obdobie slovenská polícia. A úspešne, podarilo sa im totiž odhaliť ohavné činy.

Naši policajti sa v máji zapojili do celoeurópskych akčných dní, ktoré sa zamerali na obchodovanie s ľudmi za účelom vykorisťovania. Policajti z úradu hraničnej a cudzineckej polície spolu s inšpektorátmi práce vykonali desiatky kontrol. "Vykonali vrámci tejto akcie kontrolu u 61 podnikateľských subjektov, kde skontrolovali necelých 600 osôb z toho 146 cudzincov. Jednalo sa o osoby z Ukrajiny Srbska a Vietnamu. Zistených v rámci tejto akcii bolo 31 nelegálne zamestnávaných osôb a dve osoby s nelegálnym pobytom. Vyhostených bolo 9 osôb," hovorí Robert Gucký, zástupca riaditeľa Úradu hraničnej a cudzineckej polície.

V rámci tejto celoeurópskej akcie obvinili v 5 prípadoch 8 slovákov, kde bolo 11 obetí obchodovania s ľuďmi. Od januára do mája roku 2018 polícia zadokumentovala 24 prípadov. "Bolo vznesených 31 obvinení konkrétnym osobám. Keď hovoríme o účelových manželstvách bolo zadokumentovaných 13 prípadov a taktiež bolo vznesených 13 obvinení 13 osobám," hovorí zástupca riaditeľa.

Hneď po drogách a obchodovaniu so zbraňami je tretím najväčším biznisom obchod s ľuďmi. Prevažne ide o obete, ktoré sú zo sociálne slabších skupín. "Trestná sadzba v týchto skutkoch končí až na výnimočnom treste to je 25 rokov. V prvých piatich mesiacoch tohto roku bolo 19 vznesených obvinení z toho 25 mužom a 11 ženám," vysvetľuje zástupca riaditeľa úradu. Išlo o prípady nelegálneho žobrania, núteného sobášu a sexuálneho vykorisťovania . Jeden z takýchto ohavných prípadov sa odohral pred časom v Trnave.

"Je tu len jedna poškodená, ktorá mala 22 rokov a v podstate na nej koristili až 12-ti páchatelia. Predávali ju na prostitúciu stým, že ona žila na ulici a oslovil ju jeden z páchateľov, ktorý jej sľúbil lepší život a opatrovanie detí. To sa dozvedela iná skupina. Keď ju našli prevzali ju násilím. Takýmto spôsobom bola sexuálne zneužívaná až po dobu keď sa jej podarilo ujsť. Vtedy sme zakročili my, zadržali sme všetkých 12-tich stým, že 1 je na úteku a 1 vo väzbe a dvaja sú už za mrežami," hovorí Gucký.

Na trik ohľadom lepšej práce v zahraničí naletelo množstvo žien ale aj mužov a skončili v rukách vykorisťovateľov, pre ktorých museli ponúkať sexuálne služby alebo žobrať.  Každej jednej z obetí je ponúknutý program na ochranu obete, ktorý zahŕňa rôzne služby. Napríklad poskytnutie zamestnania, stravy a strechy nad hlavou až kým sa nedostane do normálneho života.

Občas sa polícii podarí chytiť prevádzačov priamo pri čine:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy