Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Kam Slováci zamieria na dovolenku? Ministerstvo rozdáva zopár rád
Zdielať na

Kam Slováci zamieria na dovolenku? Ministerstvo rozdáva zopár rád

BRATISLAVA / Podľa odhadov cestovných kancelárii sa za letnou dovolenkou v minulom roku vybral rekordný počet Slovákov. A v roku 2018 ich má byť ešte viac. Už teraz sa dá odhadnúť, do ktorých krajín v lete zamierime. A ministerstvo zahraničných vecí k tomu pridáva zopár dobrých rád.

Minuloročná letná dovolenková sezóna je považovaná za jednu z najúspešnejších. "Absolútne najvyšší počet osôb. Odhaduje sa aj 1 500 000 dovolenkárov," informuje prezident SACKA (Slovenská asociácia cestovných kancelárií a agentúr) Stanislav Macko. Napriek tomu tá tohtoročná má byť podľa odhadov s najväčšou pravdepodobnosťou ešte úspešnejšia.

Ak ste si tohtoročný výber letnej dovolenky nechávali na obľúbené last minuty, riaditeľ asociácie cestovných kancelárií pre vás asi nebude mať najlepšiu správu. "Last minute dovoleniek už nebude toľko ako po iné roky ani za také ceny, keďže veľa sa toho už vypredalo," vraví Macko. K najobľúbenejším destináciám, ktoré Slováci nakúpili v prvej vlne určite tento rok patria Turecko či Egypt.

Obľúbené destinácie

"Tohto roku je najpredávanejšie Turecko. Záujem Slovákov sa vracia do roku 2015, kedy sme mali v Turecku 135 000 Slovákov," pokračuje Macko. Nápor našincov sa očakáva už tradične pri takzvanom slovenskom mori a to aj napriek tomu, že v Chorvátsku ceny v tomto roku majú byť opäť o niečo vyššie. "V minulom roku cestovalo do Chorvátska 455 000 Slovákov. Aj tento rok to bude na tej istej úrovni," dodáva riaditeľ asociácie. 

Ministerstvo rozdalo rady 

Ak sa v tomto roku rozhodnete vycestovať na letnú dovolenku Ministerstvo zahraničných vecí (MZV) jednoznačne odporúča vyplniť registračný formulár. Ten nájdete na stránke MZV a jeho vyplnenie vám zaberie len pár minút. "Cieľom formuláru je lokalizácia občanov a ich včasné varovanie v situáciách, keď si to vyžadujú," hovorí riaditeľ konzulárneho odboru Martin Bezák. 

Registrácia sa odporúča pri vycestovaní kamkoľvek, či už idete len do susedných Čiech, alebo obľúbeného Chorvátska. Údaje z formulára sa vymažú presne 30 dní od vyplnenia. Pred samotnou dovolenkou ministerstvo odporúča urobiť si aj fotokópiu cestovného dokladu. "Je dobré mať fotokópiu dátovej strany cestovného dokladu a dve fotografie pasového formátu so sebou uložené ideálne na odlišnom mieste, ako je cestovný doklad," radí Bezák. 

Následne stratu, či odcudzenie nahlásite na príslušnom oddelení polície daného štátu a čo je dôležité, nezabudnite si o tom vyžiadať aj písomný záznam.

Ak ste sa ešte nerozhodli kam presne na dovolenku, máme pre vás tip. Zadar ponúka viac ako len horúce pláže. Videli ste už morský orgán?

Súvisiace články

Najčítanejšie správy