Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Masy uhynutých rýb v Malom Dunaji. Inšpekcie už označila vinníka
Zdielať na

Masy uhynutých rýb v Malom Dunaji. Inšpekcie už označila vinníka

BRATISLAVA / Malý Dunaj, ktorí obľubujú viacerí bratislavskí rybári, sa v posledných dňoch zmenil na nepoznanie. Plávalo v ňom množstvo uhynutých karasov, pleskáčov, mrien, ale aj sumcov. K zodpovednosti sa nikto nehlásil. Príčiny a vinníka v utorok označila Slovenská inšpekcia životného prostredia.

"My sme v nedeľu prešli zhruba dva až štyri kilometre popri vode a to bolo šialené. Veľmi smutný pohľad, čo sa tam udialo. Bolo tam strašné množstvo uhynutých rýb a enormný zápach," vraví rybár Dominik. Situáciu zmapovali na videu i fotografiách, ktoré zverejnili na sociálnych sieťach. A neboli jediní, ktorí ostali šokovaní. 

"Mám rôzne anonymné videá aj fotografie, ktoré dostávam od ľudí s tým, že v nočných hodinách niekto niečo vypúšťa do Dunaja. Preto som požiadal Inšpekciu životného prostredia, aby prešetril tento prípad," uviedol starosta mestskej časti Bratislava- Vrakuňa, Martin Kuruc. 

Mestská čast Bratislava-Vrakuňa tak oslovila viacerých potenciálnych znečisťovateľov s otázkou, či nie sú za úhynom rýb v Malom Dunaji po minulotýždňových búrkach s intenzívnymi prívalovými dažďami zodpovední. "Do Malého Dunaja sa v žiadnom prípade nemohli dostať ropné látky z Letiska M. R. Štefánika. Takéto obvinenia odmietame. Letisko s platným rozhodnutím OÚ životného prostredia v Bratislave vypúšťa do malého Dunaja iba dažďovú vodu," vyjadrila sa za letisko Veronika Šefčíková. 

"Upravené koryto Malého Dunaja spĺňa projektované parametre. Nevytvárajú sa žiadne brody, ani úžiny a je plne zabezpečená jeho prietočnosť. Úhyn rýb nemohlo spôsobiť znečistenie koryta," pridali sa vodohospodári. Ani Bratislavska vodárenská spoločnosť nemá v tom prsty. 

Celú situáciu okolo úhynu rýb v oblati Tomášova, Zálesia a Bernolákova prešetrila Slovenská inšpekcia životného prostredia. V utorok popoludní zaslala TV JOJ svoje stanovisko. "V dôsledku vysokej zrážkovej činnosti bol enormne zvýšený aj prítok odpadových vôd do Ústrednej čistiarne odpadových vôd vo Vrakuni, v dôsledku čoho došlo aj k odľahčovaniu odpadových vôd z predmetnej čistiarne odpadových vôd. Vplyvom vyššie uvedeného došlo k deficitu kyslíka vo vodnom toku Malý Dunaj (hodnoty dňa 08.06.2018 sa pohybovali od 3,9 – 4,5 mg/l,) a k jeho zakaleniu s následným úhynom rýb."

Inšpekcia zároveň vyzvala správu Malého Dunaja a rybársky zväz, aby uhynuté ryby odstránil.

Pozrite si archívnu reportáž o podobno prípade: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy