Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Rodičia Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej stále čakajú na meno vraha
Zdielať na

Rodičia Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej stále čakajú na meno vraha

BRATISLAVA / Presne 110 dní ubehlo od brutálnej popravy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Vrah stále uniká. Slovensko od tohto momentu zažilo turbulentné obdobie. Veľa vecí sa zmenilo. No nezmenila sa bolesť pozostalých. Tí stále čakajú na meno vraha a objednávateľa tohto skutku.

"Potrebujeme, aby ste nezabúdali, aby ste sa neprestali zaujímať, čítať, zdieľať, neboli leniví, aby ste nás v tom nenechali samých ani teraz, keď už psychóza opadla," napísal na sociálnej sieti brat zavraždeného novinára Jozef Kuciak. Nechce, aby sa na Janovu smrť zabudlo. "Všetko to v sebe dusí a občas to z neho vybuchne," povedal ich otec. 

Neďakuj, pamätaj

Ich otec totiž dobre vie, ako si vždy pomáhali. Jozef si vraj chodieval po rady k staršiemu bratovi. "On keď niečo potreboval, vždy sa spolu spojili, či už cez Facebook alebo telefonicky," pokračuje otec. "Viem presne, čo by mi Janko na poďakovanie povedal. Jožko, neďakuj, pamätaj. Myslím, že toto je ten odkaz aj pre nás všetkých," vraví Janov brat.

Chýba aj kolegom

Šéf zavraždeného novinára, Peter Bárdy, sa s odkazom na internete plne stotožňuje. "Ak budeme hovoriť o novinároch ako o ľuďoch, ktorí by mali strážiť demokraciu, tak útok na novinára, ktorý stráži demokraciu, je útokom na každého jedného občana v tejto krajine." Medzinárodný investigatívny tím, ktorý pracuje pod hlavičkou #allforjan začína každý ďalší článok tým, že pokračuje v tom, čo Ján Kuciak začal. O jeho živote pripravujú aj knihu. 

Vyšetrovanie vraždy 

Medzinárodný vyšetrovací tím medzitým pracuje naďalej s viacerými verziami toho, ako a prečo 22. februára vo Veľkej Mači zomreli rukou vraha dvaja mladí ľudia. Úrad špeciálnej prokuratúry sa ale k priebehu ani k jednotlivým úkonom pri vyšetrovaní nevyjadruje. "Ďalšie informácie budú poskytnuté verejnosti hneď ako to dovolí stav vyšetrovania a v rozsahu, ktorý neohrozí ďalší stav prípravného konania a konanie na súde," informovala v stanovisku hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry, Jana Tökölyová. 

Nie len pre pozostalých, ale aj pre kolegov zavraždeného novinára je dôležité, aby nikto z nezabudol.

Naposledy sa k vyšetrovaniu vraždy vyjadril generálny prokurátor Čižnár. Pozrite si reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy