Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Od začiatku roka umrelo na priecestiach 10 ľudí. Vodiči naďalej ignorujú závory a svetelnú signalizáciu
Zdielať na

Od začiatku roka umrelo na priecestiach 10 ľudí. Vodiči naďalej ignorujú závory a svetelnú signalizáciu

SNINA / Mnoho vodičov je ochotných podstúpiť nebezpečenstvo, aj napriek tomu, že im to ušetrí len pár minút. Jazdia cez železničné priecestia, keď svieti červená a podstupujú obrovské riziko. Počas posledných šesť mesiacov na priecestiach zomrelo 10 ľudí a šiesti sa zranili.

Vodiči sú schopní obísť nielen zákon, ale aj bezpečnostné opatrenia. Niektorí vodiči zdvíhajú závory a iní ich obchádzajú, len aby nemuseli čakať na železničnom priecestí. "Ide o flagrantné porušovanie zákona o cestnej premávke zo strany účastníkov cestnej dopravy, ktorí v záujme ušetrenia pár desiatok sekúnd riskujú," telefonicky uviedla Martina Pavliková, hovorkyňa ŽSR. 

Medzi vozidlami, ktoré chodia pomedzi závory je možné vidieť aj taxík, či auto s profesionálnym vodičom. "Zostal som nepríjemne prekvapený, že práve profesionáli a hlavne pán taxikár, ktorý predpokladám, že išiel s pasažiermi, pochybili, pretože to je čisté hazardérstvo," povedal dopravný konzultant Maroš Palesch.

Mnohí z vodičov obchádzajú závory, keď podľa ich názoru, je výstražné zariadenie zapnuté príliš dlho. Jedným z takýchto riskantných miest je práve priecestie v Snine. "Na danom železničnom priecestí je spúšťané na základe automatickej jazdy vlaku. To znamená, keď vlak dôjde do koľajového obvodu, zabezpečovacie zariadenie sa spustí bez ohľadu na to, či vlak stojí alebo nestojí v stanici," objasnila Martina Pavliková.

Železničná spoločnosť preto radí, že ak majú vodiči podozrenie na poruchu na železničnom priecestí alebo že je tam akákoľvek mimoriadna situácia, stačí zavolať na linku 112. Zároveň je nevyhnutné nahlásiť jedinečné identifikačné číslo priecestia, ktoré sa nachádza na zadnej strane výstražných krížov. "Brzdná dráha vlaku je minimálne 400 metrov a už sme mali na Slovensku dosť tragických nehôd," dodal Maroš Palesch.

Vodičom, ktorí takto jazdia cez železničné priecestie hrozí pokuta až do výšky 300 eur. "Okrem pokuty hrozí vodičovi v takomto prípade aj zákaz činnosti do dvoch rokov," dodal Daniel Džobanik, hovorca KR PZ v Prešove. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy