Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Už aj deti majú vredy na žalúdku
Zdielať na

Už aj deti majú vredy na žalúdku

Konzumný a stresový spôsob životného štýlu už dolieha aj na naše deti. Stále viac ich ohrozujú ochorenia, ktoré sa donedávna týkali len starších ľudí. <b>Pozrite si VIDEO s vyjadrením lekárky</b> Viac v Novinách TV JOJ

Konzumný a stresový spôsob životného štýlu už dolieha aj na naše deti. Stále viac ich ohrozujú ochorenia, ktoré sa donedávna týkali len starších ľudí. Patria medzi ne napríklad aj žalúdočné vredy.

Nedávno sa podobný prípad stal v Seredi, kde len pätnásťročnému Paľkovi praskol vred. Chlapec pritom nemal žiadne problémy. Pár dní pred kolabsom cítil len mierne bolesti brucha. Všetko sa to zbehlo náhle a to vo chvíli, keď sa vybral na záchod.

"Som sa postavil. Zakrútila sa mi hlava a spadol som. Nejako som sa dostal na WC a tam ma naplo na vracanie a znovu som spadol," povedal Paľko.

Spočiatku si lekári mysleli, že sa predávkoval liekmi, alebo užil nejaké drogy, nakoniec sa však ukázalo, že ide o prasknutý vred na dvanástorníku.

Lekári upozorňujú na to, že počet detí so žalúdočnými a dvanástorníkovými vredmi bude pravdepodobne narastať.

Jednou z príčin je helikobakter pilory. Ide o kvapôčkovú infekciu, ktorá sa prenáša slinami a spôsobuje zápal sliznice žalúdka. Okrem toho svoju úlohu zohráva aj stres a zlá životospráva. Jedným z hlavných príznakov vredu sú opakujúce sa bolesti brucha.

Preto by malo byť práve úlohou rodičov vytvárať deťom také podmienky, aby nemuseli byť v strese a zaujímať sa o ich problémy.

Zdielať na

Najčítanejšie správy