Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Ihrisko, na ktorom nesúperia hráči o loptu, ale právnici o nájom
Zdielať na

Ihrisko, na ktorom nesúperia hráči o loptu, ale právnici o nájom

Archívna reportáž

LESNÉ / Medzi starostom obce Lesné a dôchodcom vládne napätá atmosféra. Dôvodom je spor o pozemok, na ktorom je futbalové ihrisko. Pán Juraj je jeho čiastkovým vlastníkom a od obce chce, aby mu platila nájom. Starosta s tým nesúhlasí, majiteľ sa vzdať nemieni. Na polícii podal aj trestné oznámenie.

Pán Juraj sa podľa vlastných slov sporí s obcou už niekoľko rokov. Dôvodom je futbalové ihrisko. Juraj Čižmárik, vlastník pozemku, hovorí: "Žiadam 50 eur na rok nájom." Starosta obce Peter Bobík ale hovorí: "Čo predstavuje úplne neadekvátnu čiastku na tú výmeru." Invalidný dôchodca je vlastníkom len jednej parcely, čo predstavuje asi 400 metrov štvorcových z celkovej plochy ihriska. Suma, ktorú žiada, je však podľa neho primeraná. Juraj Čižmárik hovorí: "Ja nechcem ani milimeter viac, buď nech mi platia nájom, alebo nech mi uvoľnia pozemok, alebo ja pozemok im aj predám."

Spor o pozemok vyústil až do ostrého konfliktu, pri ktorom asistovali aj policajti. Dôchodca sa totiž situáciu rozhodol riešiť nevšedným spôsobom. "Dotyčný pán počas zápasu vošiel na ihrisko a sadol si na šestnástku a tvrdil, že je to jeho pozemok a on neodíde," hovorí Peter Bobík. Juraj Čižmárik opisuje situáciu takto: "Prišli, ma chytili a ma šmykom ťahali po mojej zemi z ihriska." Lenka Ivanová, hovorkyňa KR PZ Košice dodáva: "Uvedený skutok polícia eviduje ako priestupok proti občianskemu spolunažívaniu."

Starosta obce už videl, že to zašlo priďaleko a tak sa s vlastníkom pozemku snažil rozumne dohodnúť. Navrhol mu preto sumu, ktorú mu je ochotný vyplatiť: "Po rokovaní sme sa dohodli, že sa mu vyplatí dva roky dozadu plus tento rok po tridsať eur." Juraj Čižmárik to neprijal: "Keď už tak súhlasím so 40 eurami, ale budem bojovať hoci nebude jesť." Starosta s vyššou čiastkou nesúhlasí.

Zdá sa teda, že k dohode len tak ľahko nedôjde. Pán Juraj nechce za žiadnu cenu ustúpiť a starostu obce zasa brzdí rozpočet: "Sme malá obec, my na to nemáme financie a niekto si vymyslí nejakú čiastku," hovorí starosta. Pán Juraj to vníma ako bezprávie: "Ďalej užívajú môj pozemok, hrajú futbal ako keby sa nič nestalo."

Hovorkyňa polície Lenka Ivanová dodáva: "V danom prípade sa nejedná o trestný čin, ale ide o spor medzi vlastníkom pozemku a obcou, v ktorom polícia nie je kompetentná rozhodovať." Starostu mrzí, že sa hádajú o pozemky ihriska s niekým, kto kedysi patril medzi fanúšikov: "Keby to bol človek, ktorý nikdy nechodil na futbal , lenže on chodil na každý jeden zápas..."

Z času na čas dôjde k naozaj nepríjemným situáciám v súvislosti s miestnymi spormi o pozemky:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy