Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Slovenskí vedci vyriešili svetový plastový problém. Ekologický plast sa rozloží v kompostovisku
Zdielať na

Slovenskí vedci vyriešili svetový plastový problém. Ekologický plast sa rozloží v kompostovisku

BRATISLAVA / Najväčšia nočná mora svetových oceánov, jazier, riek, ale aj lesov - plastový odpad vyriešili naši slovenskí vedci. V tomto čase si dali patentovať ekologický plast, ktorý sa za pár mesiacov rozloží v domácom kompostovisku, alebo v bežnej pôde a zmení sa na výživné hnojivo. No a pokiaľ testy potvrdia, že sa rozkladá aj v morskej vode, bude to znamenať ozajstnú revolúciu. Zaujímavé je ešte to, že na výrobu tohto plastu bude možné využívať použitý kuchynský fritovací olej.

Slovenskí vedci vynašli nový druh biologicky rozložiteľných plastov, na ktorých výrobu slúži použitý fritovací olej. Tím výskumníkov zo slovenských technickej univerzity, ktorý už požiadal o udelenie patentu na tento plast, na projekte spolupracuje s brnenskou školou Vysoké učení technické. 

"Tento bioplast sa nerozkladá len v podmienkach priemyselného kompostu, teda pri teplote 50 a viac stupňov Celzia, ale aj v podmienkach domáceho kompostu pri teplote 20 až 30 stupňov. Testujeme rozkladanie v bežnej pôde a v morskej vode, kde, zdá sa, takisto dokáže degradovať," uviedol profesor Fakulty chemickej a potravinárskej technológie STU Pavel Alexy. Rozklad v komposte je už otestovaný a za bežných podmienok by sa takýto plastový odpad mohol rozložiť za dva tri mesiace. "Testy v pôde ešte nemáme dokončené., ale mali by sa rozkladať asi tak rýchlo ako celulóza," dodáva Alexy. Čo môže byť asi 2 - 5 mesiacov. 

Tím STU spolupracuje s firmami aj univerzitami na možnostiach využitia vynálezu v praxi. Za príklad možného použitia bioplastov univerzita označila výrobu príborov, plastových nádob, obalových fólií či mulčovacích fólií, ktoré sa používajú v poľnohospodárstve. Okrem toho by sa bioplasty mohli využívať v zdravotníctve ako dočasné implantáty pri riešení komplikovaných zlomenín.

O novom druhu bioplastov STU informovala krátko po tom, čo Európska komisia navrhla zákaz jednorazových plastových slamiek, riadu i niektorých ďalších plastových výrobkov na jedno použitie, ak existujú dostupné a cenovo prijateľné alternatívy. Opatrenia komisia zdôvodnila snahou chrániť životné prostredie a obmedziť znečistenie oceánov.

​STU spolu so Slovenskou akadémiou vied už skôr vyvinula bioplast, ktorý možno vyrobiť z iných surovín než najnovší typ biologicky rozložiteľných plastov. Aj na spomínaný bioplast podala patentovú prihlášku.

Ani tento enzým na požieranie plastov nie je na zahodenie:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy