Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Pracujúci penzisti ušetria, príjmy do určitej výšky nebudú podliehať odvodom
Zdielať na

Pracujúci penzisti ušetria, príjmy do určitej výšky nebudú podliehať odvodom

BRATISLAVA / Príjmy penzistov z dohôd do sumy 200 eur mesačne budú od začiatku júla tohto roka oslobodené od odvodov. Dôchodcovia tak budú mať pri práci na dohodu nárok na rovnakú odvodovú výnimku, ako majú v súčasnosti študenti stredných a vysokých škôl.

Informoval o tom hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder. Penzista si pritom bude môcť vybrať mesačne len jednu dohodu o vykonaní práce alebo dohodu o pracovnej činnosti, na ktorú si uplatní výnimku z platenia odvodov z príjmu do výšky 200 eur.

Samotný starobný dôchodca v súčasnosti z príjmu z dohody platí len starobné poistenie vo výške 4 % zo zárobku. Pri 200-eurovom príjme tak na odvodoch ušetrí 8 eur. Keďže však už pri uplatnení výnimky nebude dôchodkovo poistený, v nasledujúcom roku sa mu z tohto dôvodu už nezvýši dôchodok. Vyššiu úsporu pri zamestnaní starobného penzistu na dohodu dosiahne jeho zamestnávateľ, ktorému sa odvodová sadzba zníži z 19,80 % na 1,05 %. Pri 200-eurovom príjme tak odvody zamestnávateľa klesnú z 39,60 eura na 2,10 eura. Starobný dôchodca pracujúci na dohodu bude totiž aj naďalej poistený garančne a úrazovo.

Zmena sa bude týkať nielen starobných dôchodcov, ale aj predčasných starobných dôchodcov a aj invalidných penzistov. Ak príjem dohodára - dôchodcu z určenej dohody za kalendárny mesiac presiahne 200 eur, poistné na dôchodkové poistenie zaplatí len z rozdielu medzi dosiahnutým príjmom a sumou 200 eur. Zo všetkých ostatných uzatvorených dohôd tento dohodár - dôchodca platí poistné na dôchodkové poistenie a je povinne dôchodkovo poistený. Najviac si polepší poberateľ predčasnej starobnej penzie. Kým v súčasnosti nemôže mať žiadny príjem z dohody, po novom bude môcť na dohodu zarobiť do 200 eur mesačne bez toho, aby mu Sociálna poisťovňa pozastavila vyplácanie predčasnej penzie.

"Dohodár - dôchodca, ktorý si uplatňuje výnimku, je povinný písomne informovať zamestnávateľa o uplatnení výnimky a takisto aj o skončení uplatňovania tejto výnimky a čestne vyhlásiť, že si výnimku súčasne neuplatňuje u iného zamestnávateľa v tom istom kalendárnom mesiaci," uviedol hovorca Sociálnej poisťovne. Tlačivo Oznámenie a čestné vyhlásenie (odvodová úľava – dôchodcovia) na splnenie týchto povinností je zverejnené na webovej stránke Sociálnej poisťovne.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy