Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Až polovica áut predaných do zahraničia má stočené kilometre. Európska únia hlási stopku
Zdielať na

Až polovica áut predaných do zahraničia má stočené kilometre. Európska únia hlási stopku

ŠTRASBURG / Až polovica áut predaných do zahraničia má podľa odhadov pretočené kilometre. Ide o podvody tak veľkého rozsahu, že už zasahuje Európsky parlament. Navrhuje preto novú legislatívu, ktorá má špekulantov zastaviť. Overiť si totiž pri kúpe auta zo zahraničia, či má auto skutočne najazdených toľko kilometrov, koľko je na tachometri, je v súčasnosti prakticky nemožné.

Belgicko a Holandsko má už teraz databázu, do ktorej sa pri technických kontrolách vpisujú údaje o najazdených kilometroch “V Holandsku a v Belgicku takmer vymizlo stáčanie kilometrov na národnej úrovni,” povedala slovenská europoslankyňa Anna Záborská. Aktualizovať ich budú môcť aj servisy pri pravidelných ročných prehliadkach, údržbách či opravách.

Overiť si totiž v iných krajinách pri kúpe auta zo zahraničia či má auto skutočne najazdených toľko kilometrov, koľko je na tachometri, je v súčasnosti prakticky nemožné. Europoslanci hovoria o tom, že bez spoločného postupu nie je možné tomu zabrániť. Podľa odhadov, len napríklad na Slovensku je až milión vozidiel, ktoré majú pretočené počítadlo na tachometri.

Európsky parlament situáciu rieši aj s výrobcami automobilov. Chce sa s nimi dohodnúť na tom, aby do áut vkladali tachometre, s ktorými sa už nedá manipulovať. Do celoeurópskej databázy by sa údaje zapisovali počas pravidelnej kontroly STK. "Keď sa urobí spoločná databáza a budú zaznamenávané všetky opravy, všetky technické kontroly, všetky výmeny olejov, všetky možné havárie ako sa vtedy opravovali autá a aké mali kilometre, malo by dôjsť k tomu, že zamedzíme tomuto pretáčaniu kilometrov," povedal slovenský europoslanec Branislav Škripek. 

Pretáčanie kilometrov je trestným činom iba v šiestich členských krajinách. Európsky parlament plánuje navrhnúť, aby to tak bolo v celej Európskej únii. Autá s upraveným tachometrom ohrozujú bezpečnosť ľudí. Nový majiteľ v skutočnosti nevie, kedy má ísť na STK. Takých áut nie je málo. "Až 30 - 50 percent ojazdených automobilov, ktoré sa dovážajú v rámci členských štátov, majú stočené kilometre," povedala Smolková. "Trh s autami, ktoré sú staré je dva až tri krát väčší ako trh s novými autami, to znamená že je to naozaj veľké množstvo," uviedol europoslanec Vladimír Maňka.

Do databázy by mali prístup všetky členské krajiny. Kilometre by sa dali preveriť ešte pred samotnou kúpou vozidla. "Prakticky nebude možné tvrdiť o nejakom vozidle tvrdiť, že má menej kilometrov, pretože v tej databáze budeme vidieť, že to jednoducho možné nie je," objasnil slovenský europoslanec Miroslav Mikolášik. 

Zmeny čakajú aj samotných výrobcov áut. "Navrhujeme pre každé nové auto povinne zaviesť také technické opatrenie, ktoré nebude možné manuálne pretáčať kilometre," dodal europoslanec Ivan Štefanec.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy