Zatiahnuté
17°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Ústavný súd obmedzil interrupcie do 12. týždňa tehotenstva
Zdielať na

Ústavný súd obmedzil interrupcie do 12. týždňa tehotenstva

Na Slovensku sa naďalej budú môcť legálne vykonávať interrupcie do 12. týždňa tehotenstva; na rozdiel od súčasnosti však už nebude možný umelý potrat až do 24. týždňa v prípade genetických porúch plodu.

Zákon o umelom prerušení tehotenstva, ktorý umožňuje vykonávať interrupcie do 12. týždňa bez udania dôvodu, nie je v rozpore s Ústavou SR. Vyhlásil to po šesťročnom posudzovaní Ústavný súd SR (ÚS) na dnešnom verejnom pojednávaní. V rozpore s ústavou je vyhláška ministerstva zdravotníctva idúca nad rámec zákona, podľa ktorej sa môže tehotenstvo prerušiť do 24. týždňa na základe vymenovaných dôvodov.

Zverejnením nálezu ÚS v zbierke stratí vyhláška účinnosť a platnosť. Nič však zákonodarcom - Národnej rade SR, ktorá je v kauze odporcom, nebráni prijať a realizovať právnu úpravu, napríklad novelizáciou súčasného interrupčného zákona, alebo prijatím úplne nového, v ktorom by bolo právne ošetrené vykonávanie umelého prerušenia tehotenstva až do 24. týždňa v zákonom taxatívne stanovených dôvodov.

Ústavný súd tak čiastočne vyhovel návrhu skupiny 31 poslancov NR SR prevažne z KDH, ktorí sa na ÚS obrátili ešte v roku 2001 s podaním o preskúmanie ústavnosti interrupčnej legislatívy. Podľa navrhovateľov je táto legislatíva v rozpore najmä s vetou ústavy, ktorá hovorí, že ľudský život je hodný ochrany už pred narodením.

Prekážalo im, že interrupcie do 24. týždňa tehotenstva z indikovaných dôvodov sa vykonávali len na základe vyhlášky, čo je norma nižšej právnej sily a ide nad rámec zákona.

Zdielať na

Najčítanejšie správy