Jasno
22°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Jaskynného leva z 3D tlačiarne tlačili bez prestávky. Iba časť lebky trvala 110 hodín
Zdielať na

Jaskynného leva z 3D tlačiarne tlačili bez prestávky. Iba časť lebky trvala 110 hodín

BANSKÁ BYSTRICA / Unikátny projekt. Digitalizačné centrum banskobystrického Múzea SNP dokončilo rekonštrukciu kostry jaskynného leva. Pomocou 3D tlačiarne vytlačili kompletnú kostru. Spotrebovali na to asi 12 kg materiálu a tlačilo sa bez prestávky niekoľko týždňov. Iba časť lebky trvala 110 hodín.

Je to jedinečný projekt. Na začiatku bol jeden z najväčších nálezov kosti jaskynného leva v Európe, ktoré sa našli v Tatrách a digitalizačné centrum v Banskej Bystrici týchto 56 kostí naskenovalo. "Vieme vytvoriť veci, ktoré by inak neboli. Neviem o tom, že by to bolo niekde v strednej Európe," uviedol riaditeľ Múzea SNP Stanislav Mičev.

K pôvodne nájdeným kostiam zo západných Tatrier pridali ďalšie kusy, ktoré sa našli na Morave a zvyšok doplnili z kostry súčasného leva. Pod dohľadom skúseného zoológa z Čiech. "To, čo chýbalo sme doplnili kosťami leva, samozrejme, sme to prispôsobili veľkostne," povedal vedúci technológ digitalizačného centra Ján Šperka. 

Trvalo to zhruba dva mesiace. "Zabralo to veľa času, aby sa napasovali tie kosti do seba," povedal Patrik Pinter z digitalizačného centra Múzea SNP. Niekoľko 3D tlačiarní bežalo bez prestávky. "Lebka napríklad trvala 110 hodín," uviedol Mičev. 

Nodel poputuje do Česka, do múzea v Blansku a záujem oň prejavili aj ďalšie múzeá. "Aj múzeá, ktoré by sa k tomu inak nedostali sa takto k tomu dostanú," dodal Mičev. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy