Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
V nedeľu si nepokosia. V obci na severe Slovenska je zakázané všetko hlučné
Zdielať na

V nedeľu si nepokosia. V obci na severe Slovenska je zakázané všetko hlučné

LIPTOVSKÝ BOBROVEC / V jednej z obcí na severe Slovenska, v Liptovskom Bobrovci, od januára platí v nedeľu - úplný zákaz kosenia, pílenia dreva, ale aj stavebných či rekonštrukčných prác.

Jednoducho je zakázané všetko, čo robí hluk. Vedenie obce chce takto do Bobrovca opäť vrátiť nedeľný pokoj, ktorý sa rokmi vytratil. Je hektická doba a myslím si, že si zaslúžime aspoň jeden deň kúsok spomaliť, pretože tá doba si to vyžaduje," vysvetľuje starosta obce Ladislav Sedlák. 

Všeobecne záväzné nariadenie prešlo v zastupiteľstve jednohlasne a poslanci v ňom presne zadefinovali, kedy je možné kosiť motorovou kosačkou, rúbať a píliť drevo, či búrať betónový múr. Obyvateľom na to ostalo šesť zo siedmich dní v týždni - od šiestej do 22:00, tak, aby nerušili nočný pokoj. Len v sobotu sa začína o hodinu neskôr, aby si obyvatelia mohli po náročnom týždni pospať a končí o hodinu skôr, aby sa večer mohli venovať rodine. "Oprávňuje nás k tomu zákon o obecnom zriadení. Uvidíme, ako sa to ujme. Zatiaľ sa to ujalo," dodáva Sedlák.

Starosta prirovnáva nedeľný pokoj ku sieste v prímorských krajinách, ktorá je takisto chránená od hluku kosačiek, či píly. No inšpiráciu možno hľadali aj v susednom Rakúsku. Tam je nedeľa posvätná nielen vďaka zavretým obchodom, ale aj vďaka podobným zákazom hlučných prác, ktoré platia v takmer celom Rakúsku. V niektorých obciach na to majú nariadenie, inde to ľudia berú ako samozrejmosť aj bez toho, aby ich kontrolovala obecná polícia. Napríklad v obci Wolfsthal, kde na pokojnú nedeľu dohliada starosta osobne.

"U nás je to jasné, že v nedeľu je pokoj. Ale to nie je predpis. Keď niekto napríklad kosí trávu, idem tam a poviem im, aby to robili iné dni v týždni. Akceptujú. Nemám problém s tým," povedal starosta obce Wolfsthal Gerhard Schodinger. O pokojnú nedeľu sa už niekoľko mesiacov usiluje aj bratislavská mestská časť Záhorská Bystrica.

Tam to poslanci síce neschválili v samostatnom všeobecne záväznom nariadení, no formou kampane v lokálnych médiách, obecnom rozhlase, či vďaka tabuliam osadeným pri vjazde do mestskej časti i chatových oblastí, sa snažia ľudí vychovávať, aby si hlučné práce okolo domu radšej urobili v týždni, alebo v sobotu.

Starosta obce Bobrovec tvrdí, že sa mu už ozvalo viacero kolegov, ktorí takisto uvažujú o obecnom uzákonení nedeľného pokoja. A pozitívne to vníma aj odborník na samosprávy. Možno je to naša cesta do tichšej nedeľnej budúcnosti. Ešte si však treba počkať, či proti takejto formulácii všeobecne záväzného nariadenia nebudú právne pripomienky. Obec totiž ani v tom najlepšom verejnom záujme nemôže konať nad rámec zákonov, ktoré stoja nad ňou.

"Na jednej strane je otázne, či obec môže obmedziť vykonávanie prác na vlastnom pozemku vo vlastnom osobnom voľne, na druhej strane je to možno jediná možnosť, ako garantovať ľuďom pokojný víkend bez rinčania píly, či vŕzgania neviem čoho doma na dvore," informuje odborník na samosprávy Michal Kaliňák. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy