Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Študentom opäť začal maturitný týždeň. Pri skúškach by im mala pomôcť zelená
Zdielať na

Študentom opäť začal maturitný týždeň. Pri skúškach by im mala pomôcť zelená

BRATISLAVA / V pondelok ráno odštartovali na viacerých stredných školách ústne maturitné skúšky. Pre 43 0000 študentov ide o veľmi dôležitý okamih v živote.

Maturitná skúška, to sú roky štúdia, týždeň opakovania a 20 minút počas, ktorých komisia preverí, čo sa študenti naučili. Šťastie a odvahu im mala dodať aj všade prítomná zelená farba, nielen na stoloch, ale aj žetónoch, na ktorých boli čísla otázok. "Symbolizuje nádej, že sa im túto maturitnú skúšku podarí zložiť. A zelená znamená aj nový život, pretože oni idú preč zo školy do nového života," vysvetlila symboliku farby učiteľka slovenského a nemeckého jazyka Alžbeta Pribylská. 

Študenti odpovedajú na otázky zo štyroch vybraných predmetov, na stredných odborných školách s vyučovacím jazykom národnostných menšín z piatich predmetov. Zvykne sa hovoriť, že maturita je formalita. No aj na tú je potrebné sa pripraviť. V minulosti sa jej pripisoval oveľa väčší význam a aj skúšky boli náročnejšie. Sen, kedy vstúpia študenti do dospelého života sa už stal pre niektorých skutočnosťou. Iní si budú musieť ešte počkať. Svoje vedomosti bude dokazovať pred skúšobnými komisiami približne 43 000 maturantov z viac ako 700 stredných škôl a potrvajú až do 8. júna. 

Pozrite si archívnu reportáž o tohtoročných zápisoch a maturitách: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy