Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Súd o pozemkoch Kisku sa odročil. Sudcovi sa začal niekto dokonca vyhrážať
Zdielať na

Súd o pozemkoch Kisku sa odročil. Sudcovi sa začal niekto dokonca vyhrážať

POPRAD / Spor o lukratívne pozemky vo Veľkom Slavkove medzi prezidentom Andrejom Kiskom a popradským zubárom sa ani po piatkovom pojednávaní neskončil. Sudca ho odročil na neurčito. Hneď na úvod ale zaznela neočakávaná informácia. Objavil sa výhražný list, namierený proti sudcovi, ktorý má tento proces na starosti.

Na okresný súd v Poprade presne o desiatej hodine ráno vstúpil do pojednávacej miestnosti žalovaný prezident Andrej Kiska. O niekoľko minút prišiel aj žalobca Ján Franc. Každý si obhajoval svoje. Obaja si robia nárok na tie isté pozemky. A rovnako obaja sa cítia ich skutočnými vlastníkmi. 

"Ja bojujem o svoje vlastníctvo, ktoré je nepochybné," vyjadril sa žalobca. "Pokiaľ naozaj došlo k tomu, že niekomu bolo ublížené. Tak tu máme súdy aby rozhodli," poznamenal Andrej Kiska.  Franc si ale myslí, že keby nešlo o prezidenta hneď by sa to posudzovalo inak. 

Súd v piatok nerozhodol. Tento pozemok stále nemá jedného jediného majiteľa. Dôvod je aj podľa sudcu aj advokátov zarážajúci. Chýbajú dôležité listiny. Sú obrazne povedané uväznené v budove v Liptovskom Mikuláši, ktorú kúpil súkromník a teraz ich podľa slov sudcu odmieta vydať. "Sú tam uložené listiny  z katastra a kataster nám tým pádom odpovedá, že nemôže nám požadované listiny zaslať. Máme s vlastníkom spor," poznamenal sudca Okresného súdu v Prešove Miroslav Radačovský. "To je úplne v rozpore s princípmi štátu a súdnej ochrany," poznamenal advokát prezidenta Ján Mazák. 

Na dnešnom pojednávaní bola aj mama žalobcu, prežívala to veľmi emotívne. A toto si o celej tejto situácii myslí. "Je to naše a bodka," vyjadrila sa Anna Francová.  "Keď som videl jeho matku je mi to naozaj ľúto. No ak naozaj niekde nastala chyba, tak je tu od toho štát aby rozhodol," uviedol Kiska. 

V tomto prípade sa objavili dokonca už aj prvé vyhrážky adresované sudcovi. Poslal ich istý peter z Prešova a varuje sudcu, aby dal prezidentovi Kiskovi pokoj. " Tak viete ľudia posielajú bomby, nemyslia to vážne ale človek musí byť naozaj opatrný niekedy," dodal na záver sudca. 

Pozrite si archívnu reportáž o Kiskovi a jeho budúcej kandidatúre:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy