Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Výrobcovia mlieka hlásia opäť krízu. Hrozí, že Slovensko príde o svojich výrobcov
Zdielať na

Výrobcovia mlieka hlásia opäť krízu. Hrozí, že Slovensko príde o svojich výrobcov

BRATISLAVA / Už celé desaťročie vyrábajú mlieko len so stratou. V súčasnosti slovenskí mliekari predávajú mlieko za 30 centov. Jeho produkcia ich však stojí 38 centov. Od štátu žiadajú pomoc, v opačnom prípade prídeme o ďalších producentov mlieka.

"Už desať rokov vykazujeme len stratu. Je vo výške až 505 miliónov a ťažko sa to dobieha, ak my predávame mlieko za 30 centov a produkcia stojí 38 centov," uviedol Alexander Pastorek, predseda Slovenského zväzu prvovýrobcov mlieka. Vroku 2016 štát na vrchole mliečnej krízy podal mliekarom pomocnú ruku vo forme finančnej pomoci 33 miliónov eur. Vtedy ale prisľúbil vraj ešte viac. "Žiadame štát o pomoc. Dotácie sme dostali v roku 2016 ale v roku 2017 nič a v roku 2018 ich stále čakáme," pokračoval. 

Premiér Pellegrini sa v utorok stretol s poľnohospodármi aj potravinármi, kde sa uistili o dotácii 30 miliónov eur. Z nich tak dostanú nejaký podiel aj mliekari. To ale situáciu mliekarov nerieši. Takzvaná marža či zisk z predaja trápi mliekarov najviac. Zúfalo volajú po legislatívnej zmene. "Viete aj keď nakupujú zo zahraničia obchodné reťazce a my im ponúkneme ešte nižšiu cenu, ony si nahodia maržu a napokon i tak je len jeden výrobok slovenský a je najdrahší. Dlhodobo upozorňujeme na nekalé praktiky zo strany obchodníkov," povedal Stanislav Voskár, prezident Slovenského mliekarenského zväzu.

"Áno vieme o problematike nekalých praktík obchodníkov a chceme im pomôcť zmenou zákona. Ale pri návrhu sme už obdržali vyše 420 pripomienok, z toho vyše polovica sú obchodníci. Zákon chceme dostať do parlamentu už na jeseň s účinnostou od januára 2019," vyjadril sa hovorca Ministerstva pôdohospodárstva Michal Feik. 

Pozrite si archívnu reportáž súvisiacu s kvalitou potravín:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy