Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Operačný zákrok banskobystrickej chirurgie dáva nádej obéznym ľuďom
Zdielať na

Operačný zákrok banskobystrickej chirurgie dáva nádej obéznym ľuďom

BANSKÁ BYSTRICA . Zmenili život už 150 pacientom, ktorých trápila chorobná obezita. Špeciálny operačný zákrok lekárov banskobystrickej chirurgie dáva novú nádej extrémne obéznym ľuďom. Bariatrická operácia zmenšuje objem žalúdka a odstráni tzv. hormón hladu, ktorí tlačí do jedenia. Pacienti schudnú a zbavia sa zdravotných komplikácií ako je cukrovka či vysoký krvný tlak. Pacientka, s ktorou sme sa rozprávali takto schudla za dva roky vyše 80 kíl.

Zdenka mala 162 kíl, teraz váži 77 kíl. Vilma vážila 111 kíl, po operácii je to 80 kíl. "Žalúdok ostáva, len je menší o 80 percent," vysvetľuje doktor Ľubomír Mark.

Laparoskopická operácia, ktorá trvá zhruba hodinu, je plne hradená zdravotnými poisťovňami. Kritériá sú prísne, určená je iba pacientom s chorobnou obezitou, ktorých trápi cukrovka, vysoký krvný tlak či problémy s chrbticou a kĺbmi. "Mal som najťažšieho 250 kilového pacienta, po roku mal o sto kíl menej," hovorí doktor. 

V nemocnici urobili už 150 takýchto operácií. "Vyriešilo to zdravotné problémy, ktoré trápia pacientov," povedal Marko. "Chodím do fitka, do prírody, zvládam toho viac," opisuje pacientka Vilma. 

Viete o tom, že o obezite sa hovorí ako o obezite 21. storočia?

Súvisiace články

Najčítanejšie správy