Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
FOTO: Jarné upratovanie na Chopku. Pozrite, ako sa zrazu zelená
Zdielať na

FOTO: Jarné upratovanie na Chopku. Pozrite, ako sa zrazu zelená

NÍZKE TATRY / Chopok bude čochvíľa patriť k najčistejším kopcom. Do nášho najväčšieho strediska sa pustili dobrovoľníci z juhu i zo severnej strany. Nenechali tam nič, čo do prírody nepatrí a ešte aj pridali tisíc nových stromčekov.

Deviataci v piatok vynechali školu len preto, aby mohli vyčistiť Chopok. Približne 200 dobrovoľníkov ale malo čo robiť. Keby začali s čistením len o pár dní neskôr, smetie by už nemuseli vidieť pod bujne zarastenou vegetáciou.

40 vriec odpadkov 

Študenti sa nestačili čudovať, čo všetko v prírode našli. "Pravidelne sa tu nachádzajú mobily, fľaše, kľúče," vraví hovorkyňa Jasnej, Zuzana Fabiánová, ktorá zabezpečila dobrovoľníkom obed, ale aj jednodňový skipas na zimnú sezónu. Najviac odpadu bolo pri štartoch lanoviek - v nižších polohách zjazdoviek. Smetie po neporiadnych lyžiaroch či turistoch putovalo do 40 igelitových vriec.

Vysádzanie 

Na Chopku sa činili aj inak. V zime víchrica vyvrátila veľa stromov a tak na ich miesto dobrovoľníci posadili takmer 1000 nových stromčekov. "Sadili sme smrek a jedľu, lebo je to v úžľabine kryté a červený smrek na hrebienku, aby spevnili porast aj pôdu," uviedol lesník Ján Šimovčiak. 

Stromy už vysádzali tento rok aj na Liptove: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy