Polojasno
12°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Na Úrad vlády prišli zástupcovia iniciatívy Za slušné Slovensko. Premiérovi vyčítali, že sa u nás nič nezmenilo
Zdielať na

Na Úrad vlády prišli zástupcovia iniciatívy Za slušné Slovensko. Premiérovi vyčítali, že sa u nás nič nezmenilo

Archívne video

BRATISLAVA / Na Úrad vlády prišli zástupcovia iniciatívy Za slušné Slovensko. Premiérovi vyčítajú, že sa toho u nás veľa nezmenilo a očakávajú, že urobí kroky na zvýšenie dôvery ľudí vo fungovanie krajiny. Premiér Peter Pellegrini to ale vidí inak. Mladým luďom predstavil svoju víziu Slovenska ako priateľského štátu.

"Videli sme, že ak majú politici chuť, vedia sa dohodnúť za pár hodín. Po dnešnom stretnutí s premiérom môžeme povedať, že máme odlišné názory na to, čo sa na Slovensku momentálne deje. Kým podľa premiéra je situácia pokojná, nám sa zdá, že stále nie sú na stole razantné opatrenia, aby sa veci pohli smerom vpred. Stále sú tu témy, ktoré je potrebné riešiť, vyšetrenie vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, situácia na Ministerstve pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, ktorú mimochodom v stredu ostro kritizoval aj generálny prokurátor Jaromír Čižnár. Toto všetko je dôkazom toho, ako veci na Slovensku jednoducho nefungujú správne a my stále pozorne sledujeme kroky a opatrenia politikov, ktoré zatiaľ neprichádzajú," uviedol po stretnutí Šeliga.


Tiež doplnil, že iniciatíva chce pokračovať v tom, aby sa občania zapájali do vecí verejných. Ideálnou príležitosťou sú podľa Šeligu blížiace sa komunálne voľby, kde môžu ľudia ukázať, akým spôsobom by sa mala Slovenská republika uberať. "Komunálne voľby sú dobrou príležitosťou na to, aby sa začal naprávať systém, ktorý evidentne zlyháva. Ľudia sa musia zaujímať o veci verejné, prvým krokom k tomu je odovzdať svoj hlas vo voľbách, ale tam to zároveň nesmie skončiť. Politikov je potrebné neustále kontrolovať," doplnil Šeliga.

Aj napriek tomu, že premiér Pellegrini má rozdielny pohľad na situáciu na Slovensku, predstavitelia iniciatívy nekonkretizovali svoj ďalší postup. Prisľúbili však, že z ich iniciatívy nevznikne politická strana. Svoju činnosť chcú naďalej koordinovať s organizátormi celoslovenských zhromaždení, na ktoré prišli desiatky tisíc občanov.

Organizátori zhromaždení Za slušné Slovensko žiadali ešte koncom apríla tohto roka, aby nový minister vnútra nebol nominantom strany Smer-SD, s tým, že ak sa má komplexne obnoviť dôvera ľudí v štátne inštitúcie, je táto požiadavka oprávnená. Občianska iniciatíva tiež žiadala premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD) o skorší termín, ako 10. mája 2018. Pellegrini vtedy uviedol, že má pracovné povinnosti a tento termín je preňho najbližším možným.


Súvisiace články

Najčítanejšie správy