Polojasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Namiesto jari máme leto a z oblohy nepadajú zrážky. Poľnohospodári hovoria o problémoch už teraz
Zdielať na

Namiesto jari máme leto a z oblohy nepadajú zrážky. Poľnohospodári hovoria o problémoch už teraz

BRATISLAVA / Leto tento rok prišlo veľmi skoro. Už od apríla sa môžeme slniť, užívať si teplé počasie, niektoré kúpaliská sú už otvorené a mnohí sa z toho tešia. Lenže, každé plus má aj svoje mínus. Je fajn, že už môžeme chytať bronz a nemusíme kúriť, no mohlo by aspoň sem-tam trochu spŕchnuť. Začína sa prejavovať to, že vody padá z neba zúfalo málo.

Potvrdil to aj televízny meteorológ, ktorý je vlastne hydrológ Michal Hazlinger. Najviac je to vraj cítiť na západnom Slovensku. "Každý mesiac padlo o polovicu menej zrážok ako teoreticky malo. A apríl tomu nasadil korunu, keď panovalo nielen relatívne suché, ale aj veľmi teplé počasie, ktoré celú krajinu ešte viac vysušovalo."

Trochu lepšia situácia je na strednom a východnom Slovensku, ale tiež to nie je žiadna výhra: "Omnoho suchší apríl, veľmi teplý apríl, spôsobil, že všade chýba niekoľko desiatok až stoviek miilimetrov zrážok, ktoré by normálne v prírode mali byť."

V strede a na východe krajiny to trochu zachránil sneh, respektíve jeho topenie. Pre vysoké aprílové teploty a minimum poriadneho dažďa však zliezol veľmi rýchlo, a to sa začína prejavovať aj na vodných tokoch a nádržiach. "Vo všeobecnosti, tam kde bolo snehu málo, napríklad na západe, tak tam už teraz môže byť problém. Napríklad Morava je na extrémne nízkych vodných stavoch, v povodí Nitry sú extrémne nízke prietoky," dodáva Hazlinger.

​Nemusela by to byť taká tragédia, veď aspoň nie je blato. Lenže okrem alergikov by poriadny dážď privítali aj poľnohospodári. Ako povedala Jana Holéciová zo Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory, už to výrazne pociťujú. Ešte nedávno sa málo zrážok prejavovalo najmä na severe Slovenska, napríklad na Orave. Dnes už je jasné, že sucho postupuje ďalej, smerom na juh. "Nedostatok zrážok hlásia aktuálne zo západného alebo juhovýchodného Slovenska - bratislavský región, Senica, trnavská oblasť, oblasť okolo Komárna, Levíc alebo Galanty. Tieto oblasti už výrazne pociťujú, že dosť dlho neprší, respektíve prší veľmi málo," tvrdí Holéciová.

Farmári a pestovatelia sa to snažia zachraňovať zavlažovaním, lenže na mnohých miestach závlahové systémy ani nie sú, inde sú zastarané, inde zasa rozkradnuté. Nedostatok vody sa tak začína prejavovať na rastlinách, ktoré by práve v týchto dňoch mali ostošesť rásť a rozvíjať sa. "Porasty ozimín sú nižšie a majú menej odnoží. Niektorí poľnohospodári nám hovoria, že tam, kde je presušená orničná vrstva pôdy, plodiny veľmi nerovnomerne vzchádzajú. Týka sa to napríklad maku, repky alebo cukrovej repy," vysvetľuje Holéciová.

Vyzerá to teda dosť pochmúrne, no zatiaľ vraj netreba robiť paniku, uvidí sa, ako sa bude počasie vyvíjať ďalej. Asi sa budeme môcť presvedčiť, či tá pranostika o studenom máji a plnej stodole naozaj platí. Zatiaľ sa to javí tak, že si overíme pravý opak. Michala Hazlingera sme sa spýtali, či je tu nejaká nádej na zmenu v najbližších dňoch. "Na Slovensku by sa od zajtrajška mala vyskytovať tlaková níž, ktorá prinesie najmä prehánky a búrky. Ale to budú zrážky lokálneho charakteru, niekde môžu byť zrážky pomerne výdatné. Ale potom budú zasa oblasti, ktoré búrka nemusí zasiahnuť vôbec," hovorí Hazlinger. Žiadna dramatická zmena sa teda na obzore nečrtá.

Pozrite si aktuálnu predpoveď:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy