Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
V slovenských nemocniciach je čoraz menej sestier, riešením môžu byť študenti
Zdielať na

V slovenských nemocniciach je čoraz menej sestier, riešením môžu byť študenti

BRATISLAVA / Siedme poschodie ružinovskej nemocnice v Bratislave je vyprázdnené už 2 a pol roka. Problém sa podľa informácií TV JOJ začal, keď zo štyridsiatich sestier zostalo na oddelení pracovať iba 15, a už neboli schopné postarať sa o pacientov. Do podobnej situácie sa podľa riaditeľa kancelárie Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek môžu v budúcnosti dostať aj iné oddelenia.

V Európskej únii v priemere pripadá na jednu sestru asi 8 pacientov, na Slovensku sa musí jedna sestra postarať o 20 až 25 ľudí ležiacich na lôžku. A ak je sestier na oddelení málo, môže to byť ešte viac. Aj preto si mnohé z nich radšej nájdu iné zamestnanie. "Takáto sestra pracuje v stresujúcom prostredí. Kedykoľvek môže dôjsť k ohrozeniu zdravia pacienta, ale aj k ohrozeniu zdravia sestry, pretože sú vyčerpané," uviedol Milan Laurinc, riaditeľ kancelárie Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek. 

Podľa riaditeľa odchádzajú nielen mimo naše hranice, ale mnohé odchádzajú mimo systém. "Je nedostatok pomocného personálu, nemáme zdravotníckych asistentov, ktorí by mohli odľahčiť systém. Ministerstvo môže zvyšovať kompetencie, ale musí mať komu zvyšovať tie kompetencie," vyjadril sa. 

Počty Ministerstva zdravotníctva sa líšia od počtov komory

Podľa údajov Ministerstva zdravotníctva nám k dnešnému dňu chýba asi 2300 zdravotných sestier, z toho 600 v štátnych zariadeniach. Komora sestier má ale úplne iné čísla. "My uvádzame, že chýba až 15 000 sestier, pretože ministerstvo nemyslí na to, že sestry pracujú aj v neštátnych zariadeniach, sociálnych zariadeniach, pod Ministerstvom spravodlivosti, v školstve, nehovoriac o tom, že pracujú aj v domácom prostredí," vysvetlil Laurinc. 

Pomôcť by mali študenti a nová pracovná doba

Ministerstvo zdravotníctva ale tvrdí, že vďaka vysokému počtu študentov by sme sa z tejto zlej situácie mali čoskoro dostať. Podľa Komory by pomohlo aj pár drobných systémových opatrení, ako je napríklad možnosť pracovať na čiastočný úväzok. "V prípade, ak je to sestra, ktorá nemôže pracovať na plný úväzok, pretože má doma deti, mohla by pracovať iba na polovičný úväzok, tak ako je to v zahraničí," dodal riaditeľ kancelárie Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek. Nemocnice vraj o takýto druh pracovného pomeru majú čoraz väčší záujem. 

Sestry si tak vďaka momentálnej situácii môžu miesta vyberať. Aj Národný onkologický ústav chce po kríze doplniť svoje stavy, aby mohol opäť fungovať naplno. "Ak sú sestry unavené a uvedomujú si zodpovednosť za pacienta a seba samú, odídu do lepších zariadení. V NOÚ zarobí sestra 120 eur za službu. Keď sestra odrobí 15 služieb, už sme sa dostali v hrubom cez 1 200 eur," informoval o platovom ohodnotení riaditeľ Milan Laurinc. 

Pozrite si archívnu reportáž o tom, ktoré nemocnice dostali eurofondy:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy