Zatiahnuté
21°
Bratislava
Pankrác, Pankrác
12.5.2024
Hasili ho tri dni. Požiar vo Vysokých Tatrách dostali hasiči úplne pod kontrolu
Zdielať na

Hasili ho tri dni. Požiar vo Vysokých Tatrách dostali hasiči úplne pod kontrolu

Archívna reportáž

VYSOKÉ TATRY / Požiar v Kežmarských Žľaboch vo Vysokých Tatrách sa podarilo úplne dostať pod kontrolu. Veliteľ zásahu v nedeľu o 18.00 hodine vyhlásil likvidáciu požiaru, miesto bolo odovzdané pracovníkom lesnej správy, ktorí budú naďalej požiar monitorovať.

Vo štvrtok v popoludňajších hodinách vypukol vo Vysokých Tatrách požiar. V piatok ráno síce ešte nie je úplne uhasený, ale ďalej sa nerozšíril. Hasičom sa ho podarilo udržať v takom rozsahu, v akom bol vo štvrtok večer. Požiar sa hasičom darilo držať pod kontrolou, na mieste vybudovali jazierkový systém so šiestimi jazierkami.

Zasahovali pri ňom hasiči z hasičských staníc v Poprade, Vysokých Tatrách, Kežmarku, Levoči, Mengusovciach, Prešove a z modulu pozemného hasenia požiarov v prírodnom prostredí Stred. Pri udalosti pomáhali aj dobrovoľní hasiči z obcí Šuňava, Štrba, Batizovce, Liptovská Teplička a Spišský Štiavnik.Podporu zo vzduchu poskytli dva vrtuľníky z letky ministerstva vnútra a ministerstva obrany, ktoré len do piatku zhodili na postihnuté miesto približne 87 000 l vody. 

​Vo štvrtok evakuovali všetkých turistov z turistických chodníkov, ktorých do bezpečia odviedli horskí záchranári.  Z priľahlých chodníkov bolo s asistenciou horských záchranárov a policajtov vyvedených približne 800 - 1200 turistov.

Oheň zničil šesť hektárov tatranského lesa. Ochranári tvrdia, že potrvá dlhé roky, kým sa tatranský príroda na tomto mieste z ohnivého nešťastia spamätá. Mnohí z hasičov počas hasenia, najmä zo štvrtka na piatok, ani nespalo. Na mieste bola prítomná aj ministerka vnútra Denisa Saková a prezident Hasičského a záchranného zboru Alexander Nejedlý.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy