Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Otras v uhoľnej bani v Poľsku má svoje prvé obete
Zdielať na

Otras v uhoľnej bani v Poľsku má svoje prvé obete

Archívna reportáž

JASTRZEBIEZDRÓJ / V uhoľnej bani Zofiówka v meste Jastrzebie-Zdrój blízko poľsko-českých hraníc nastalo v sobotu zemetrasenie. V mieste otrasu sa nachádzalo 11 mužov. Štyroch z nich sa záchranárom podarilo dostať von okamžite.

V čase nešťastia bolo v bani vyše 11 tisíc chlapov. Iba jedenásť z nich sa však nachádzalo v úseku, ohrozenom otrasom. Celá záchranná operácia sa začala krátko pred pol dvanástou doobeda. Záchranárom sa podarilo dostať z bane najskôr len štyroch mužov, až o pár hodín večer našli ďalších dvoch. So zvyšnými siedmimi, ktorí pracovali v hĺbke 900 metrov na novej ťažobnej chodbe následne na povrchu stratili kontakt. Záchranári ale našli v nedeľu ďalších dvoch z nezvestných baníkov. 

Prvý zosnulý uviazol pod kovom, druhého baníka našli uviaznutého v sutine. Riaditeľ spoločnosti Daniel Ozon pôvodne prvého mŕtveho baníka opísal ako 38-ročného muža, ktorý pre firmu pracoval 10 rokov, neskôr však uviedol, že jeho identitu musia potvrdiť ešte DNA testy. Pôvodne záchranárom zásah komplikovala vysoká úroveň metánu v bani. "Momentálne pri zásahu do postihnutých miest pumpujú vzduch, aby koncentráciu plynu znížili a mohli tak bezpečne pokračovať ďalej," uviedol riaditeľ spoločnosti. Po zvyšných troch baníkoch ešte stále pátra vyše 200 záchranárov.

Podľa Vyššieho banského úradu mal otras magnitúdo 3,4 Richterovej stupnice, Európske stredomorské seizmologické centrum uvádza až magnitúdo 4,3. Podľa informácií dostupných z médií bolo zemetrasenie cítiť aj na zemskom povrchu a otriaslo aj niekoľkými domami. 

Pozrite si archívnu reportáž o zemetrasení na Havaji:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy