Oblačno
14°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Vysokohorský spor. Poľská horská sprievodkyňa tvrdí, že ju napadol slovenský vodca
Zdielať na

Vysokohorský spor. Poľská horská sprievodkyňa tvrdí, že ju napadol slovenský vodca

VYSOKÉ TATRY / Slovenský horský vodca mal údajne napadnúť ženu z Poľska pod Gerlachovským štítom. Napätie medzi poľskou a slovenskou stranou Tatier narastá a policajti vzniesli už aj obvinenie z trestného činu nebezpečného vyhrážania sa. TV JOJ sa podarilo hovoriť s napadnutou ženou, ktorá opísala svoju verziu príbehu.

Incident sa podľa slov poškodenej ženy odohral ešte pred dvomi týždňami pod Gerlachovským štítom vo výške okolo 2 300 metrov. Odvtedy sa ním zaoberajú odborníci na túto tému. Poľská sprievodkyňa sa mala dostať do potýčky so slovenským horským vodcom. "Najskôr sa ma spýtal, čo tam robím. Keď som povedala že som v práci, začal mi vulgárne nadávať. Chcela som si ho nahrať na mobil a v tej chvíli sa na mňa vrhol, chcel mi ho vytrhnúť a kričal, že ak mu ho nedám, zhodí ma zo skaly," uviedla poškodená Klaudia. 

Mužovi podľa všetkého prekážala jej prítomnosť vo vysokohorskom prostredí, rovnako ako aj fakt, že sprevádzala turistov. "Začal mnou lomcovať a kričal, že ma zhodí dole. Bála som sa, že štyria spadneme, ja, on aj jeho dvaja klienti," opísala situáciu Klaudia. 

Slovenská strana sa nechce k prípadu až do ukončenia vyšetrovania vyjadrovať. Verziu poľskej sprievodkyne ale spochybňuje aj kamarát muža, ktorý mal čin spáchať. "Nechoval sa vôbec hrubo ani voči nej, ani voči jej klientkám, hoci tam nemali čo hľadať, nemala na to oprávnenie. Mal aj poľských klientov a tí dali vyjadrenie úplne iné ako ona ohlásila na polícii v Starom Smokovci," reagoval horský vodca Pavel Rajtár. 

Celá kauza má akoby dve roviny. Prvou je údajné napadnutie, ženy v horách a tou druhou, či tam vôbec mala čo robiť. "Tu platí živnostenský zákon, ktorý dovoľuje pracovať tu aj poľským, ale horským vodcom, ktorí majú certifikát medzinárodný, čiže žiadne iné oprávnenia," uviedol Rajtár. "Som členom vysokohorského spolku a mám na to aj dokumenty vydané v únii. Aj podľa vašej ústavy je právo Európskej únie nadriadené vášmu právu," bránila sa poškodená Klaudia.

Vyjadril sa aj strážca Tatranského národného parku, podľa ktorého to závisí od licencie."Neviem ako je to u vás, ale u nás je to tak, že ak má licenciu sprievodcu 1. kategórie, tak môže vodiť všade, vrátane horolezectva," uviedol strážca TANAP-u Edward Wlazlo. Podmienky pre legálne vodenie ľudí na slovenskej strane sú stanovené právnymi predpismi. "Ten kto sa chce uchádzať, musí mať za sebou náročné výstupy, je predpísaný počet výstupov, a obtiažnosť a tak ďalej. Musí absolvovať dvojročný kurz horského vodcu," povedal horský vodca Róbert Gálfy.

Pozrite si archívnu reportáž. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy