Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Najmodernejšiu techniku nemá kto obsluhovať. Minister obrany zvažuje povinnú vojenčinu
Zdielať na

Najmodernejšiu techniku nemá kto obsluhovať. Minister obrany zvažuje povinnú vojenčinu

BRATISLAVA / Slovenská armáda postupne realizuje historickú obmenu vojenskej techniky. Nové lietadlá, obrnené autá, stíhačky či radary. Všetko za stovky miliónov eur. Problémom ale je, že armádu opúšťajú vojaci. Minister obrany preto pripúšťa znovuzavedenie povinnej vojenčiny.

Slovenské ozbrojené sily majú nové plány o stíhačkách či radaroch. Chcú postupnú modernizáciu techniky, tak aby sme spĺňali všetky štandardy Severoatlantickej aliancie, ale najmú to, aby sme dokázali ochrániť Slovensko v prípade krízy. Čelní predstavitelia rezortu ale hovoria, že máme iný problém. Môže sa stať, že na modernej technike nebude mať kto bojovať. 

Podľa oficiálnych štatistík armádu od začiatku roka opustilo 222 profesionálnych vojakov. Najviac ich bolo v hodnosti vojak druhého stupňa či rotmajster. Odišli aj viac ako dve desiatky majorov. Armáde tak chýbajú vodiči na nákladné autá, elektrotechnici, lekári, piloti či riadiaci letovej prevádzky. "Ľudia majú radšej asi takú štandardnú pracovnú dobu, že začínajú o siedmej a končia o tretej. V ozbrojených silách je vojak v službe," povedal minister obrany Peter Gajdoš. 

"Dnes ozbrojené sily neponúkajú alebo nie sú konkurencieschopné z hľadiska trhu práce. Máme veľké množstvo pozícií, ktoré sú neobsadené," uviedol bezpečnostný analytik Jaroslav Naď. 

Napriek tomu, že sa vojaci snažia mladých ľudí naverbovať a posilniť nimi slovenskú armádu, nemá to taký efekt ako dúfali. V prípade, že sa to nezmení, minister obrany avizuje znovuzavedenie povinnej vojenskej praxe. "V prípade, že nebude takýto záujem, musíme sa pohrať aj s takouto myšlienkou," uviedol Gajdoš. "Mali by sme riešiť to, na čo sa prioritne musíme zamerať, a to nastaviť ten systém tak, aby služba v ozbrojených silách bola zaujímavá," uviedol Naď s tým, že by platom vojakov pomohlo zrušenie výsluhových dôchodkov. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy