Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Samosprávy pochybili a na východe chýbajú školy. Zakročiť musel štát
Zdielať na

Samosprávy pochybili a na východe chýbajú školy. Zakročiť musel štát

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Najskôr nad stavom v rómskych osadách vyjadrila znepokojenie eurokomisárka Věra Jourová, teraz bije na poplach aj rómsky splnomocnenec. Navrhuje presun niektorých kompetencií od samospráv do rúk štátu. Podľa Ábela Ravasza je totiž život ľudí vo viacerých lokalitách na východe Slovenska, ohrozený. Novinka je ale to, že štát už historicky prvýkrát zriaďuje dve základné školy, čo doteraz robili výlučne samosprávy.

Na Slovensku máme takmer 3 tisíc samospráv. A kým mnohé fungujú excelentne, množia sa podľa rómskeho splnomocnenca aj krajné prípady, kedy si starostovia svoje povinnosti neplnia. A na to tvrdo doplácajú obyvatelia týchto problémových lokalít. K situácii sa prostredníctvom telefonátu vyjadril aj splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Ábel Ravasz. "Tu sa môžeme rozprávať o povinnostiach smerom k občanom z Rómskych osád. Dlhodobo niekde chýbajú školy, ale aj škôlky. V istých lokalitách je ohrozená bezpečnosť týchto komunít, či už sa to týka posúvajúcich sa svahov, ale aj chýbajúcich chodníkov," povedal. 

Štát by mal dať ľuďom garanciu

Podľa splnomocnenca starostom by aj naďalej mala ostať rozhodujúca rola. Zároveň by ale štát mal mať garanciu, že sa povinnosti plniť budú. A na to treba zadefinovať presné nástroje alebo sankcie. "Je potrebné hovoriť o tom, ako vieme vytvoriť priestor pre štát, aby v takýchto krajných prípadoch možno prevzal nejaké povinnosti na seba. Samozrejme to musí mať svoju cenu," dodal Ravasz. Hovorca Združenia miest a obci tvrdí, že k pochybeniam dochádza na oboch stranách. "Štát by mal mať väčší záujem na tom, aby práve starostov, primátorov aj odborných zamestnancov miest a obcí vzdelával v oblasti ako je táto. Pretože prenesený výkon štátnej správy napokon znamená iba to, že samosprávy vykonávajú kompetencie za štát," vyjadril sa v telefonáte odborník na samosprávu Michal Kaliňák. 

Tento problém sa podľa Združenia miest a obcí dá riešiť úzkou súčinnosťou medzi štátom a samosprávami. "Ak prvý krok úspešne zvládneme, inventúru týchto vzťahov, a druhý krok budú nasledovať konkrétne riešenia a úzka spolupráca, tak toto je problém, ktorý bude patriť do minulosti," dodal na záver telefonátu Kaliňák. 

Množstvo žiakov a žiadna škola

V obci Richnava v Košickom kraji sa ale situácia vyhrotila natoľko, že už štát musel tvrdo zakročiť. Miestnych 90 detí totiž nemá školu, do ktorej by od septembra nastúpili. Novú školu zriaďuje rezort vnútra v súčinnosti s ďalšími odborníkmi. "Na začiatku by sa mala postaviť škola šesť triedna. Týchto šesť tried by malo stáť okolo 400 - 500 tisíc," informovala poradkyňa Ministerstva vnútra pre školstvo Soňa Hanzlovičová. 

Stihnúť by to ale chceli do novembra. September a október budú riešiť operatívne. Nevyhli sa ale ani mnohým prekážkam. Neskôr majú v pláne dostavať ďalších šesť tried. Ide tu ale o akúsi raritu. Doteraz totiž vždy základné školy zriaďovali výlučne samosprávy. "Áno je to regulérne prvá základná škola, ktorú zradí štát, pretože takéto niečo neexistuje na Slovensku, aby štát zriaďoval ZŠ," poznamenala Hanzlovičová. Napriek tomu, zrejme pribudne aj druhá taká škola. Krízová situácia totiž nastala aj v Prešovskom kraji v obci Chminianske Jakubovany. Aj v tejto obci je 80 detí, ktoré nemajú kam chodiť do školy. To znamená, že aj tu budú musieť vyriešiť túto istú situáciu. Štát je totiž zodpovedný za to, aby deti do školy chodili.

Pozrite si archívnu reportáž o školách, ktoré vychovávajú "nepoužiteľných" študentov:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy