Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
VIDEO: Problém s diviakmi na sídlisku neutícha. Mesto má ale ďalšie riešenie
Zdielať na

VIDEO: Problém s diviakmi na sídlisku neutícha. Mesto má ale ďalšie riešenie

ŽILINA / Problém s diviakmi na žilinskom sídlisku Hájik je stále horúci. Obyvatelia už roky stretávajú tieto zvieratá pri svojich panelákoch a diviaky sú čoraz odvážnejšie. Mesto použilo viacero riešení, ale zatiaľ žiadne z nich nepomohlo. Najnovšie mestský parlament schválil ďalší návrh, ktorí by mal zabrániť neželaným zvieracím návštevám v tejto časti Žiliny.

Takmer každý deň pribudne na sociálnych sieťach aspoň jedno video, ktoré zachytáva tieto zvieratá priamo v akcii. Diviak už veľmi dobre vie, kde nájde potravu. Na čo by ju prácne hľadal kdesi v lese, keď mu stačí zájsť do najbližšieho kontajnera, kde má bohatý výber výdatnej stravy.

Podľa odborníkov, príčiny, prečo sa tu zdržiava táto zver, sú známe. No napriek tomu, niektorí obyvatelia doslova chystajú hostiny pre celé diviačie rodiny. "Upozornenie dala aj samotná mestská polícia, ale nereagujú na to a často sa stáva, že ku kontajnerom vyhadzujú odpadky ako pomyje a týmto vlastne lákajú diviačiu zver," informuje zástupca náčelníka mestskej polície, Peter Mišejka. 

​Práve preto si ochranári a poľovníci myslia, že tento problém tak skoro nevymizne. I keď má mesto ďalší plán, ako proti diviakom bojovať. "Poslanci schválili návrh , ktorý zahŕňa niekoľko opatrení. Jedným z nich je osadenie podzemných kontajnerov a druhé je osadenie elektrického ohradenia," prestavuje plány hovorkyňa mesta, Barbora Zigová. Strážca Národného parku Malá Fatra, Pavol Židek, verí, že by tento spôsob mohol pomôcť na 65 až 70 percent. 

Za najúčinnejší spôsob ale pokladajú iba jeden. "Čo sa týka diviakov, ktorí už navštevujú kontajnery, tak tam naozaj pomôže už iba lov," vraví vedúci poľovníckej komunity, Peter Marčulinec. "Museli by ale vyhubiť celú populáciu, ktorá sa tam nachádza a myslím si, že to nie je reálne," dodáva Pavol Židek. Takémuto radikálnemu riešeniu totiž bránia viaceré legislatívne prekážky.

Pozrite si archívnu reportáž o podobnom prípade: 

Súvisiace články