Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Vysoké Tatry stále rastú, ale nie úspešne. Turisti pozor, kadiaľ chodíte
Zdielať na

Vysoké Tatry stále rastú, ale nie úspešne. Turisti pozor, kadiaľ chodíte

VYSOKÉ TATRY / Možno neviete, ale Vysoké Tatry stále rastú. Z Gerlachu sa ale trojtisícovka nestane.Problémom je totiž erózia, ktorá je najmä na jar viditeľná aj počuteľná.

Možno ste to už zažili. Veľký rachot, ktorý sa ozýva všade dookola, je jasným znakom, že padajú skaly. Dochádza k tomu najmä na jar, keď sú veľké výkyvy teplôt. "Dostane sa do puklín voda, zamrzne, rozťahuje tie pukliny, stále sa to zväčšuje a potom tie kusy skaly odpadávajú," vysvetľuje geológ, Adrián Harničár. 

Tatry ako celok sú veľmi tektonicky porušené, takže ta stabilita tých hôr a štítov je veľmi malá," pokračuje Harničár. Horolezci majú pred padajúcimi skalami rešpekt. V slovenských horách sa stalo už nejedno nešťastie. V roku 2007 kamenná lavína doslova zomlela českého turistu v Priečnom sedle.

Riziko zosuvu skál hrozí aj na turistickom chodníku z Hrebienka. "Došlo k rozpadu smrečín, ktoré sa nachádzajú nad ním, v dôsledku vetrovej kalamity a korene už nevládzu držať pokope sutiny, ktoré sú tam," vraví Marián Petrík zo správy národného parku TANAP. Ochranári odporúčajú turistom, aby najmä v tomto období nechodili popod steny skál a nemali slúchadlá s hlasnou hudbou. 

 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy