Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Protest pred čiernou skládkou. Ohrozená je aj pitná voda
Zdielať na

Protest pred čiernou skládkou. Ohrozená je aj pitná voda

BRATISLAVA / Najväčšie zásoby čistej pitnej vody máme na Slovensku na Žitnom ostrove. Postupne však zisťujeme, ako veľmi sú ohrozené nevhodne skladovanými nebezpečnými látkami. V pondelok sa pred jednou nelegálnou skládkou zišli miestni obyvatelia, ale aj poslanci Národnej rady.

Miestni obyvatelia sú zúfalí. "Hovoríme stále, že v tomto areáli nie sú územné rozhodnutia, ani stavebné povolenia, ani na prevádzkovanie strojov, ani na objekty," hovorí starostka mestskej časti Podunajské Biskupice, Alžbeta Ožvaldová. Opisuje tak situáciu pred bránami recyklačnej spoločnosti. "Som veľmi prekvapený z toho, že takú dlhú dobu môže bordel existovať v Bratislave, skládka výšky štvorposchodového domu," hnevá sa poslanec NR SR, Peter Marček. 

"Čo som videla zábery z dronov, je tam všetko možné, od biologického odpadu, cez znečisťujúce látky, ani nevieme, čo v tých vreciach sa môže nachádzať," hovorí poslankyňa Anna Zemanová (SaS). Mestská časť preto už začala konanie o odstránení nelegálnej stavby. 

Nedorozumenie?

Spoločnosť tvrdí, že ide o nedorozumenie. "Predmetný kopec, ktorý je vidieť od cesty, je čiernou skládkou, s týmto tvrdením súhlasíme, avšak nie je to na pozemkoch spoločnosti Vassal. Uvedenú skládku spoločnosť už niekoľko mesiacov na vlastné náhrady likviduje," tvrdí spoločnosť v stanovisku. 

Odbor starostlivosti o životné prostredie OÚ Bratislava už 20. februára konštatoval, že viaceré časti tejto skládky porušujú nielen zákon o odpadoch, ale aj stavebný zákon. "Predmetný list sme dnes videli po prvýkrát, keďže žiadosť bola odoslaná starostkou, neboli sme účastní, nemôžeme sa k tomu vyjadriť," uvádza sa v stanovisku.  

Hustá premávka vozidiel OLO by mala byť v poriadku - neprivážajú totiž komunálny ale triedený odpad, aj to len dočasne.

Pozrite si archívnu reportáž o podobnom prípade: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy